fbpx

High Performing Team in Agile Werken

High performing teams

Voordat we het gaan hebben over high performing teams, moeten we eerst duidelijkheid hebben over wat een team is. Werken in teams komt tegenwoordig steeds vaker voor. Veel vraagstukken zijn te complex om door één persoon opgelost te worden en veel organisaties werken aan projecten die meerdere disciplines vereisen. Kunnen samenwerken in teamverband is bij veel organisaties inmiddels een vereiste. Maar een groep mensen bij elkaar is niet direct een team. Er bestaan veel verschillende definities van een team, maar ze hebben als overeenkomst dat het gaat om een groep van meer dan twee personen die een gezamenlijk doel nastreeft.

Veel teams zijn ‘performing’ – met andere woorden, ze functioneren en leveren zoals verwacht. Een high performance team gaat verder dan dat: het is een team dat niet alleen resultaten levert, maar dat doet op een manier die duurzaam, effectief en motiverend is voor iedereen in het team. In een hoogpresterend team zijn de gezamenlijke resultaten beter dan je op basis van de individuele kwaliteiten van de teamleden zou mogen verwachten. Hier is één plus één dus echt drie.

High performing teams hebben een aantal kenmerken:

  1. Een duidelijk doel: Iedereen weet wat er moet gebeuren en waarom. Het gaat hier niet alleen om prestatiedoelen, die natuurlijk helder, meetbaar en ambitieus moeten zijn, maar ook om ‘purpose’. Die purpose is een betekenisvolle ambitie die antwoord geeft op de vraag waarom dit team bestaat en hoe het een positieve bijdrage het levert aan alle belanghebbenden.
  2. Vertrouwen en veiligheid: Teamleden durven fouten te maken en geven open feedback. Dit klinkt eenvoudiger dan het is – het betekent dat teamleden zich kwetsbaar op moeten durven te stellen. Alleen dan ontstaat de veiligheid en het vertrouwen bij teamleden om zich te uiten, zich uit te spreken als ze vragen of twijfels hebben en om het oneens te durven zijn met elkaar. En dat zorgt ervoor dat verschillende perspectieven worden onderzocht en dat teamleden eerder geneigd zijn om in te grijpen en hun zorgen te uiten voordat er fouten optreden.
  3. Eigenaarschap: Iedereen voelt zich verantwoordelijk voor het succes van het team. In een high performing team gaan de teamleden dus niet voor eigen succes of winst, maar voelt ieder zich persoonlijk verantwoordelijk voor het gezamenlijke resultaat. Daarop mogen teamleden ook aangesproken worden.
  4. Continue verbetering: Het team leert continu van fouten en successen. Regelmatig worden resultaten, tools, processen en samenwerking geëvalueerd met als doel ervan te leren en te verbeteren. Op het moment dat de resultaten achter dreigen te blijven op de doelstellingen, wordt er direct ingegrepen. Niet van bovenaf, maar door het team zelf.
  5. Gezamenlijke focus: Het team zet de collectieve doelen boven individuele belangen.

In een Agile context worden teams vaak langdurig bij elkaar gehouden, wat de kans vergroot om dit soort kenmerken te ontwikkelen. Maar het is geen vanzelfsprekendheid. Een high performing team ontstaat niet zomaar, daar moet je aan werken.

 

Hoe creëer je een high performing team?

Een high performing team ontstaat niet toevallig. Het vergt bewust leiderschap, een goede cultuur en de juiste randvoorwaarden. Als je van een performing team een high performing team wil maken, dan zijn dit de belangrijkste stappen die je zult moeten zetten:

#1. Creëer psychologische veiligheid 

Een essentieel ingrediënt voor elk succesvol team is psychologische veiligheid. Teamleden moeten zich vrij voelen om ideeën te delen, fouten toe te geven en feedback te geven zonder angst voor negatieve consequenties. Dit vraagt om leiders die luisteren en een open cultuur stimuleren.

#2. Focus op een gezamenlijk doel 

Een team zonder duidelijk doel is als een schip zonder kompas. Zorg dat het team weet wat ze probeert te bereiken en waarom het belangrijk is. Een goed geformuleerd doel geeft richting en verbindt mensen.

#3. Geef autonomie en vertrouwen 

High performing teams hebben autonomie nodig om zelf keuzes te maken over hoe ze hun werk doen. Micromanagement is funest. Vertrouw je team en geef ze de ruimte om te experimenteren, te leren en eigenaarschap te tonen.

#4. Investeer in communicatie en samenwerking 

Heldere communicatie is de smeerolie van een goed team. Regelmatige check-ins, retrospectives en gezamenlijke planningsessies zorgen ervoor dat iedereen op de hoogte blijft en problemen vroegtijdig worden opgelost.

#5. Stimuleer continue verbetering 

High performing teams zijn nooit “af”. Door constant te reflecteren op wat goed gaat en wat beter kan, blijven ze groeien. Agile frameworks zoals Scrum of Kanban bieden hiervoor handige structuren, zoals de retrospective.

#6. Bouw aan diversiteit 

Diversiteit in perspectieven, vaardigheden en persoonlijkheden maakt een team sterker. Het voorkomt groepsdenken en leidt tot creatievere oplossingen. Stimuleer een inclusieve cultuur waarin iedereen wordt gehoord.

#7. Vier successen 

Niets motiveert een team meer dan erkenning voor hun harde werk. Vier behaalde mijlpalen en toon waardering voor inspanningen, groot en klein.

7 Stappen voor een High Performing Team

 

De ideale omgeving voor een hoogpresterend team

De context waarbinnen een team moet functioneren, draagt bij aan de resultaten. Een aantal randvoorwaarden maakt het makkelijker om een high performing team te vormen:

  • Stabiele teams: Teams die langere tijd samenwerken, bouwen meer vertrouwen op en worden beter in hun werk.
  • Kleine teams: Ideaal zijn teams van 5-9 personen, zodat iedereen betrokken blijft en effectief kan communiceren.
  • Ondersteunend leiderschap: Een Agile leider (bijvoorbeeld een Scrum Master) faciliteert het team en verwijdert obstakels in plaats van te dicteren wat ze moeten doen.
  • Toegang tot resources: Teams hebben de juiste tools, tijd en informatie nodig om goed te functioneren.
  • Organisatiecultuur: Een organisatie die samenwerking, leren en experimenteren aanmoedigt, maakt het verschil.

 

Waarom hoor je dit vooral in een Agile context?

High performing teams zijn niet exclusief voor Agile werken, maar de principes van Agile maken het veel waarschijnlijker dat een team deze status bereikt. Hier zijn een paar redenen waarom:

  1. Iteratieve processen: Agile werkt in korte sprints of iteraties, waardoor teams voortdurend verbeteren en leren.
  2. Teamgerichte aanpak: Agile frameworks zoals Scrum leggen de nadruk op samenwerking en autonomie.
  3. Focus op waarde: In Agile gaat het om het leveren van waarde voor de klant, wat teams stimuleert om creatief en doelgericht te werken. Een goede Product Owner zal die waarde ook weten te vertalen in een heldere purpose.
  4. Feedbackloops: Agile heeft ingebouwde momenten (zoals retrospectives) om het teamproces te verbeteren.
  5. Aanpassingsvermogen: Agile teams leren omgaan met verandering, wat hen flexibel en veerkrachtig maakt.

In traditionele organisaties is de nadruk vaak meer hiërarchisch en individueel, wat samenwerking op hoog niveau kan bemoeilijken. Bovendien wordt succes daar vaak gemeten aan de hand van individuele prestaties, terwijl Agile juist de kracht van het collectief benadrukt.

Dat neemt niet weg dat het ook mogelijk is om aan een high performing team in een hiërarchisch aangestuurde organisatie te bouwen, maar het is wel uitdagender. In traditionele teams zijn de structuren vaak minder flexibel, de feedbackloops minder frequent, en de nadruk op individuele prestaties groter. Dit betekent dat je bewuster moet werken aan dingen zoals psychologische veiligheid, gezamenlijke doelen en autonomie. Hoewel het zeker mogelijk is, biedt Agile een natuurlijker platform voor het bouwen van high performing teams.

 

Conclusie

High performing teams zijn het hart van Agile werken en bieden een enorme meerwaarde voor organisaties. Ze leveren niet alleen betere resultaten, maar maken het werk ook leuker en waardevoller voor iedereen in het team. Werken in een high performing team is inspirerend, leuk en motiverend – het heeft impact, zorgt voor een prettige werkomgeving en daarmee minder stress, is leerzaam door de continue feedback en reflectie en het geeft veel voldoening doordat je samen iets bereikt. Hoewel je ze ook in traditionele settings kunt bouwen, biedt Agile een omgeving waarin deze teams makkelijker kunnen floreren.

Agile Training Banner

Dus, wat let je? Zet de eerste stap en begin met het creëren van jouw high performing team door een Scrum Master training of Agile Coach opleiding te volgen. Het gaat om samenwerken, groeien en echt iets bijdragen. Wie wil dat nou niet?