fbpx

Wat is MVP?

Minimum Viable Product

MVP is de afkorting voor Minimum Viable Product, in het Nederlands vertaald Minimaal Levensvatbaar Product. Een MVP is een versie van een nieuw product waardoor een team zo snel mogelijk met beperkte inspanning feedback ophaalt bij de gebruikers. Doordat klanten een eerste versie kunnen gebruiken, krijg je als team snel door wat er wel en niet in de smaak valt. Deze feedback bepaalt dus de vervolgstappen van het product.

Hoe kom je tot een MVP binnen 3 stappen?

  1. Identificeer het probleem

Welk probleem probeer je op te lossen? En is het echt een probleem dat de moeite waard is om op te lossen? Bij Scrum staat continu leren voorop. Het eerste product dat het team ontwikkelt is een MVP. In een Sprint Review geven de stakeholders feedback op dit product voordat het team met de geleerde lessen weer aan de slag gaat om het volgende deelproduct te leveren (increment). Neem nu Uber.

Iedereen die genoeg tijd in een grote stad heeft doorgebracht, weet hoe frustrerend het kan zijn om een taxi aan te houden. Dit was een pijnpunt dat groot genoeg was om Uber aantrekkelijk te maken voor iedereen die simpelweg met een smartphone een app wilde starten om snel vervoer op te roepen. Daar tegenover staat het merk Juicero. Het bleek dat maar heel weinig mensen een dure sapcentrifuge wilden die over wifi beschikte en waarvoor het scannen van een QR-code nodig was om fruit om te toveren in een sapje. Deze start-up staat tegenwoordig wereldwijd bekend als de grootste flop van Sillicon Valley.

  1. Wat is de snelste manier van probleem naar oplossing?

Wat is de gemakkelijkste en meest directe manier om het probleem op te lossen? Coole functies zijn secundair. Belangrijker is om met zo min mogelijk stappen van probleem naar oplossing te komen. Overweeg Uber nog eens. Oorspronkelijk bekend als UberCab. Deze dienst werd eerst alleen in San Francisco aangeboden. Het was een zwarte autoservice die duurder was dan een taxi maar maakte het mogelijk om een ​​ritje te maken door simpelweg op een knop te klikken of een sms-bericht te sturen. Die basisfunctionaliteit bleek razend populair te zijn en overtuigde het bedrijf ervan om het idee vervolgens uit te bouwen.

Groupon begon als een WordPress website waar oprichter Andrew Mason en zijn kleine team deals op plaatsten in de vorm van blogs. Ze stuurden een PDF-coupon naar iedereen die een deal had geclaimd. Het was een stuntelige manier van werken, maar ze bewezen hiermee dat het concept werkte.

3 Stappenplan om tot een Minimum Viable Product (MVP) te komen

  1. Prioriteer onmisbare functionaliteiten

Nadat alle functionaliteiten op een rijtje zijn gezet, moeten de belangrijkste worden geïdentificeerd voor de eerste versie. De MVP-aanpak in Agile omvat de meest waardevolle functionaliteiten met een grote oplossingsgerichte focus. Er zijn verschillende manieren om te onderzoeken welke functionaliteiten een must-have zijn voor het product, zoals:

  • Pareto Principle
  • Kano-analyse
  • MosCow
  • Story mapping

Wat kan met een Minimum Viable Product?

Met een MVP kun je dus het risico dat het product niet succesvol is verminderen. Tegelijkertijd bouw je al een klantenkring op, verzamel je feedback en kun makkelijker beslissingen maken over de vervolgstappen van jouw product. Wil je leren hoe je maximale klantwaarde kan behalen met een product of dienst? Schrijf je dan in voor onze Product Owner training!

Interesse in het volgen van onze Product Owner training?