fbpx

Agile werken in jouw organisatie

Letterlijk betekent ‘Agile’ lenig of behendig, maar wanneer we het over Agile organisaties hebben bedoelen we vaak dat ze wendbaar en flexibel zijn. Organisaties die agile werken zijn in staat om zich snel en effectief aan te passen aan een veranderende omgeving.

Rollen Agile Werken

Waarom Agile Werken?

Persoonlijk

Persoonlijk: Persoonlijke benadering. Bij ons ben je geen nummer.

Praktisch toepasbaar

Praktisch toepasbaar: We doen er alles om om te zorgen dat je Agile in de praktijk kan toepassen.

Combinatie Lean en Agile

Combinatie Lean Agile: Unieke combinatie van beide Lean en Agile. Uit praktijk blijkt dat onze aanpak écht werkt.

Prijs-kwaliteitverhouding

Prijs-kwaliteitverhouding: Hoge klanttevredenheid tegen een reële prijs.

Agile werkwijze

Letterlijk betekent ‘Agile’ lenig of behendig, maar wanneer we het over Agile organisaties hebben bedoelen we vaak dat ze wendbaar en flexibel zijn. Organisaties die Agile werken zijn in staat om zich snel en effectief aan te passen aan een veranderende omgeving. Zo kunnen ze producten of diensten continue aanpassen aan de wens van de klant. Essentieel daarbij zijn multidisciplinaire teams die zelforganiserend werken en korte feedback loops die het mogelijk maken om snel bij te sturen.

Een organisatie die Agile werkt, heeft de klant centraal staan en omarmt verandering op elk moment in het proces. Maar hoe doen ze dat dan?

Wat is de kern van Agile werken?

Agile is geen methode of tool, maar een gedachtegoed waaronder verschillende methodes vallen. Je kunt dus verschillende methodes inzetten om agile te gaan werken. En je kunt zelfs zonder een van de bekende methodes te gebruiken agile zijn. De kern van agile werken komt op namelijk het volgende neer:

  • Iteratief werken
  • Continue verbeteren

Door in korte cycli te werken wordt er focus aangebracht. En doordat er na elke iteratie resultaat wordt opgeleverd, kun je dat resultaat direct testen en verbeteren.

Waarom Agile Werken?

Agile Werken helpt organisaties om te starten met Agile werken. Maar waarom zouden organisaties dat willen? Er zijn 5 belangrijke redenen om de overstap naar agile werken te maken.

1. Agile werken verkort doorlooptijden
Teams die Agile werken doen het werk dat het meeste waarde oplevert voor de klant als eerste. Daar ligt de volledige focus op en nergens anders. De meest waardevolle, en dus belangrijkste, dingen zijn sneller af. Agile werken dwingt organisaties tot kiezen en vervolgens werkt een heel team aan de gemaakte keuze; krachten worden dus gebundeld en versnippering van werkzaamheden komt niet voor.

2. Agile werken stelt organisaties in staat om met onzekerheid en verandering om te gaan.
Traditioneel ingerichte organisaties hebben moeite om in te spelen op snel veranderende prioriteiten en om te gaan met onzekerheden. Tegelijkertijd verandert de wereld om ons heen steeds sneller. Agile organisaties zijn ontworpen om onzekerheid het hoofd te bieden en te kunnen reageren op een snel veranderende omgeving.

3. Agile werken zorgt voor voorspelbaarheid
Dit lijkt wellicht haaks te staan op het voorgaande punt, maar uiteindelijk gedijen mensen bij een bepaalde mate van stabiliteit en structuur. Als de omgeving continu verandert, hoe kan de organisatie dat comfort dan wel bieden? Door te werken in vaste teams en in een gedeelde cadans. Dat ritme zorgt ervoor dat op regelmatige tijden wordt gereflecteerd op het opgeleverde werk en op de samenwerking.

4. Gemotiveerde medewerkers
Agile teams zijn zelf organiserend en samenwerking staat centraal. Dat, in combinatie met de focus op een duidelijk doel, zorgt voor gemotiveerde medewerkers die plezier ervaren in hun werk.

5. Klanttevredenheid
Organisaties die Agile werken, hebben het leveren van klantwaarde prioriteit gemaakt. Ze zien samenwerking met de klant als essentieel voor succes. De klant is dus het gehele proces betrokken bij de ontwikkeling van het nieuwe product of dienst en wordt actief gevraagd om feedback op het opgeleverde werk. Veranderende klantwensen kunnen tot laat in het ontwikkelproces nog meegenomen worden. Kortom, de klant krijgt wat hij écht wil!

Hoe kan je Agile Werken?

Er zijn verschillende methodes om Agile te werken, waarvan Scrum de meest bekende is. Maar je kunt zelfs Agile zijn zonder jezelf Agile te noemen of een van de methodes te implementeren. Volgens het Agile Manifesto werk je Agile als je vier principes doorleeft:

  1. Mensen en interactie gaan boven tools en processen
  2. Een werkend product gaat boven allesomvattende documentatie
  3. Samenwerking met de klant gaat boven contractonderhandelingen
  4. Inspelen op verandering gaat boven het volgen van een plan

Stappenplan Agile werken?

Agile Werken kan je helpen bij het kiezen van de methode die het beste bij jouw organisatie past en je helpen deze methode te implementeren.

Onze aanpak vergt ervaring en dat hebben we. Onze trainers en consultants staan boven de materie en hebben Agile werken in de praktijk ervaren en doorleefd.

In onze trainingen en trajecten staat enerzijds het Agile gedachtengoed centraal, maar vooral ook hoe deze te implementeren. We behandelen daarbij ook de harde of technische kant en de zachte kant die bij verandertrajecten komt kijken.