fbpx

Wat is Agile?

Wendbaar zijn voor de klant

De betekenis van Agile is te vinden in de letterlijke vertaling: wendbaar. Het is een mindset die verandering en onzekerheid omarmt. Een organisatie die werkt volgens een Agile Framework of Agile methode, is zich ervan bewust dat omstandigheden veranderen en weet hier slim op in te spelen. Door dit te doen zorg je er meteen voor dat de klant altijd centraal staat en klantwaarde gemaximaliseerd wordt.

Wat is Agile?

Agile is niet zomaar ontstaan als management jargon. De betekenis, principes en manifesto ervan hebben hun roots in de software wereld. Daar heeft deze mindset een bewezen trackrecord om sneller producten op de markt te kunnen brengen én ervoor te kunnen zorgen dat deze producten kwalitatief zelfs beter zijn. De betekenis van Agile werken is wendbaarheid, maar de essentie ervan is dat je bezig gaat met activiteiten die waarde toevoegen aan de producten die je levert aan je klant. Dit kunnen fysieke producten zijn, software of zelfs een service. Dat betekent dat Agile dus ook buiten de software wereld een positieve impact kan maken. En dat zie je de laatste jaren ook steeds meer gebeuren. Er is namelijk altijd een klant en er is altijd waarde die je kunt leveren aan de klant ongeacht je proces of sector. Werken met een Agile methode betekent dus dat je iets actiefs gaat doen:

 • Je gaat je klant leren kennen.
 • Je gaat ontdekken hoe je waardevoller kunt zijn voor je klant.
 • Je gaat samenwerken met je klant om deze waarde te realiseren.

Agile zelf is en blijft echter een filosofie. Hieronder vallen diverse instrumenten en methodes, men verwijst hier wel naar als een Agile manier van werken. Agile methoden helpen je met het opzetten van processen zodat je zowel iteratief als incrementeel kunt gaan werken. Wat dat is en hoe dat je kan helpen lees je in dit artikel.

Inhoudsopgave
 1. Agile Manifesto
 2. 12 Agile principes
 3. De voordelen van Agile
 4. Aan de slag met Agile?
 5. Agile opleidingen

 


Agile Manifesto

Er zijn meerdere manieren om Agile te werken. Maar welke methode je ook toepast, het gaat er altijd om dat je de volgende vier principes doorleeft:

 1. Mensen en hun onderlinge interactie boven processen en hulpmiddelen
  Agile teams zijn multidisciplinair en zelforganiserend. Dagelijks wordt voortgang besproken en, als dat nodig is, bijgestuurd.
 2. Werkende producten boven allesomvattende documentatie
  Agile helpt je na te denken over hoe een werkend product op te leveren met zo min mogelijk ballast.
 3. Samenwerking met de klant boven contractonderhandelingen
  Verspil geen energie in het vastleggen van afspraken, maar stop je energie in wat de klant vandaag wil hebben.
 4. Inspelen op verandering boven het volgen van een plan
  Maak een duidelijk plan op abstract niveau maar zorg dat je altijd kan inspelen op nieuwe inzichten en ontwikkelingen.

Waar eigenlijk alle 8 de waarden hierboven belangrijk zijn, verkiezen we, op het moment dat er wrijving ontstaat tussen de twee, in de Agile wereld de waarden de als eerst geformuleerd staan boven de waarden die erna staan. Dit stelt ons in staat om met de juiste dingen bezig te gaan.

Uit het bovenstaande zijn 12 principes geformuleerd. Bij het maken van beslissingen wordt aan al deze punten voldaan. Daarom zeggen we ook wel: The decision making process matters!


12 Agile principes

Als je de principes algemener interpreteert voor producten in plaats van enkel software, kun je ze als volgt formuleren:

 1. De hoogste prioriteit is het tevredenstellen van de klant door het vroegtijdig en voortdurend opleveren van waardevolle producten.
 2. Verwelkom veranderende behoeftes, zelfs laat in het ontwikkelproces. Agile processen benutten verandering tot concurrentievoordeel voor de klant.
 3. Lever regelmatig werkende producten op. Liefst iedere paar weken tot hooguit iedere paar maanden.
 4. Mensen op operationeel, tactisch en strategisch niveau werken tijdens het gehele project dagelijks samen.
 5. Bouw projecten om gemotiveerde individuen heen. Geef hun de omgeving en support die ze nodig hebben en vertrouw erop dat ze het werk gedaan krijgen.
 6. De meest efficiënte en effectieve methode om informatie over te brengen naar en in de teams is een face-to-face gesprek.
 7. Een werkend product is de belangrijkste maatstaf voor vooruitgang.
 8. Agile processen maken continue ontwikkeling mogelijk. Opdrachtgevers, ontwikkelaars en gebruikers moeten een constant tempo eindeloos kunnen volhouden.
 9. Continu aandacht voor hoge kwaliteit en een goed design versterkt Agile werken.
 10. Eenvoud – de kunst van het maximaliseren van het werk dat niet gedaan wordt – is essentieel.
 11. De beste producten, vereisten en ontwerpen komen voort uit zelforganiserende teams.
 12. Het team reflecteert op vaste tijden hoe ze nog effectiever kunnen werken en past zijn gedrag hierop aan.

 

Agile Development Cyclus


Wat zijn de voordelen van Agile?

Agile Werken brengt 5 belangrijke voordelen met zich mee:

  • Verkort doorlooptijden
  • Helpt organisaties om te gaan met onzekerheid en verandering
  • Zorgt voor voorspelbaarheid
  • Motiveert medewerkers
  • Stelt klanten tevreden

Deze successen zijn met name te danken aan de Agile methode(n) die ons in staat stellen zowel iteratief als incrementeel te werken.

Iteratief  betekent dat je iets bouwt verfijnt en verbetert. Deze cyclus blijf je volgen tot je het gewenste resultaat hebt bereikt. Denk aan een schilderij, er gaan vaak meerdere lagen over het canvas om de juiste kleur, schaduw en patroon te krijgen. Dit kun je alleen niet op dezelfde dag doen, soms moet je het even wegleggen zodat het kan drogen zodat jij de volgende dag weer een iteratie kan doen.

Incrementeel betekent dat je werkt in deelproducten die samen een geheel vormen. Ieder deelproduct bouwt voort op het vorige, maar is niet per se afhankelijk van het vorige. Je kunt dus losse incrementen of deelproducten opleveren en deze na afloop bij elkaar zetten. Auto’s worden opgebouwd uit allerlei verschillende onderdelen. Deze onderdelen komen soms uit hele andere plaatsen op de wereld waar zijn gefabriceerd zijn. Deze deelproducten worden vervolgens op een ander locatie samengevoegd tot het eindproduct.

De Scrum Agile methode is ontzettend goed in het combineren van deze twee stijlen.


Aan de slag met Agile?

Agile is geen modegril maar een vereiste voor toekomstig succes. Agile Werken helpt je graag bij het introduceren en implementeren van Agile, op een manier die jouw organisatie het beste past.

Jeff Sutherland, medeauteur van het Agile Manifesto en een van ’s werelds toonaangevende experts op het gebied van organisatiemanagement, legt in het onderstaande filmpje uit hoe je Agile kunt zijn.

 


Agile Opleidingen

Agile geeft prioriteit aan het incrementeel en iteratief opleveren van producten en samenwerking (ook met leveranciers en klanten). Agile is een manier van denken, waaronder verschillende methodologieën vallen, waarbij Scrum een van de meer populaire opties is.

 

Agile trainingen zijn een manier om de projectprestaties te verbeteren door de basisconcepten van Agile aan een organisatie of team te leren en hoe deze te implementeren. Hoewel veel mensen praten over het gebruik van Agile, zijn er veel misverstanden over het onderscheid en toepassing tussen de verschillende methoden. Trainingen kunnen hierbij helpen de onderliggende Agile-concepten helder te krijgen en de verschillen tussen de methoden op te helderen.