fbpx

Agile Superteams: een start-up guide voor Agile leiders

In onze steeds sneller veranderende wereld is Agile werken onontbeerlijk geworden. Agile teams werken zoveel mogelijk zelfsturend; ze moeten namelijk niet alleen flexibel zijn, maar ook samen in staat zijn om snel te reageren als de situatie of de klant daarom vraagt—om zo maximale waarde te kunnen leveren. Effectief leiderschap is daarbij cruciaal.  

Het moge duidelijk zijn dat Agile leiders geen leiders zijn die op traditionele wijze hun teams managen. Agile leiders zijn visionairs die flexibiliteit, samenwerking en continue verbetering bevorderen. Alles wat ze doen is gericht op het omarmen van verandering als constante factor. Om verandering het hoofd te kunnen bieden moet hun laagdrempelige leiderschapsstijl gericht zijn het stimuleren van agile cultuur: Een cultuur met open communicatie en feedback. Alleen hiermee kunnen zij hun teams empoweren.  

In dit artikel geven we je we de essentiële aspecten van leiderschap voor Agile teams en hoe jij als leider kunt bijdragen aan het creëren van superteams.  

En dit alles samengevat in 7 tips 

Tip 1. Voorbeeldgedrag:

Actions speak louder than words en leiders moeten het voorbeeld geven door zelf Agile principes toe te passen en te laten zien wat het betekent om Agile te zijn. Ze moeten vertrouwen hebben in hun team en hen ondersteunen door te vragen wat ze nodig hebben in plaats van te denken te weten wat ze nodig hebben. Echt vertrouwen betekent volgens Lencioni (lees hier meer over Lencioni) dat de teamleden zich kwetsbaar durven opstellen en durven te vragen om steun, durven toegeven dat ze niet onkwetsbaar zijn. Voor leiders van een onderneming is dit vaak een heel grote stap. Hoe ging dat ook alweer bij de maanlanding? Een kleine stap voor een mens, maar een gigantische stap voor je team en de resultaten van je onderneming! Geef eens toe dat je niet alles weet. Waar heb je die specialisten ook alweer voor ingehuurd? Om jou na te praten? 

Tip 2. Denk na met het team niet over het team.

Betere kwaliteit van denken leidt tot betere uitkomsten: Leiders moeten de tijd nemen om goed na te denken over problemen en uitdagingen. Wie kennen die problemen en uitdagingen beter dan het team zelf? En inderdaad, de oplossingen samen verzinnen ligt dan voor de hand.  

Tip 3. Je bent niet alleen.

Een Agile leider erkent dat leiderschap niet alleen aan de top zit, maar overal in de organisatie te vinden is. Stop eens met het onderdrukken van mensen met een andere mening, vooral als die mensen volgers hebben. Maak gebruik van de leiderschapscapaciteit binnen je team(s) en groei daarmee harder als organisatie, en als mens (want er is nog zoveel te leren). 

Tip 4. Voortdurend verbeteren kun je niet alleen; sta het mensen toe zelf te denken. 

Waarom zouden we alleen jouw hersens gebruiken, ook al zijn ze nog zo goed? Toyota Production systems geeft hier wat leuke ideeën voor—en die beginnen bij het stimuleren van voortdurend leren. Denk bijvoorbeeld aan Jidoka: Leiders moeten ervoor zorgen dat machines en processen stoppen bij afwijkingen. Dit vereist zelfreflectie en een cultuur van leren stimuleren –als je tenminste niet zelf steeds alle knoppen wilt omdraaien. 

Tip 5. Denk als een voetbaltrainer.

Het volstaat niet om gewoon de beste mensen in te kopen voor je team—hoewel het natuurlijk wel helpt. Een effectieve leider begrijpt hoe het gaat met de groepsdynamiek in beginnende teams en weet in te spelen op de ontwikkelingsfasen van teams.  Het is duidelijk dat je in het begin je visie duidelijk maakt: wat wil je dat het team bereikt. En als het team duidelijk heeft wat ze moeten doen, en dat ze hun kennis ervaring en kunde mogen gebruiken, dan moet deze in aanvang sturende rol snel richting coaching gaan om samen optimaal resultaat te bereiken. In een voetbalteam scoren de coaches ook niet zelf, toch? Maar hey, een beetje coach zit wel op de schouders van het team als ze de beker winnen.  

Tip 6. Vier de successen en de verliezen met het team.

Samen ja zeggen tegen beslissingen betekent samen in de review de feedback aanhoren. Is het een groot succes? Dan vier je samen feest. Krijg je veel feedback om aan te werken? Dan vier je samen dat je weer wat geleerd hebt en ga je daarna samen werken aan een nog betere gezamenlijk resultaat. Dat heet commitment. Lencioni schreef hier prachtige dingen over.

Tip 7. Be agile and humble: je hebt ook wat te leren. Doe als teamlid mee in de retrospective

Als je ook als teamlid meewerkt past het niet als alleen jij standjes geeft aan teamleden. Daar is die retro niet voor—geef elkaar feedback en nodig uit voor feedback. Geef aan waar je feedback voor wilt—met jouw speciale rol in de organisatie, leiderschap. Hoe ervaren ze je als leider? Het is even slikken, maar je krijgt er een superteam voor terug.  

Meer weten over Agile leiderschap? Neem contact met ons op.