Design thinking wordt steeds populairder. Meer en meer organisaties ontdekken deze manier van werken voor het oplossen van problemen op een creatieve manier. In dit artikel ontdekken we wat het is, wanneer Design Thinking effectief is, en wanneer niet. En uiteraard, waar die populariteit vandaan komt.
Design Thinking is een methode die wordt ingezet om problemen op te lossen, vooral de zeer complexe (ze worden ook wel “wicked problems” genoemd). Het unieke aan Design Thinking is dat het de mens centraal stelt bij het definiëren van problemen.
Design thinking als methode is echt effectief als je een probleem moet oplossen waarbij geen echt startpunt bekend is en waarbij geen duidelijke scope bekend is. David Snowden, een professor die aan regeringen adviezen geeft en het Cynefin Framework mede heeft ontwikkeld, zou hierover zeggen dat je in het “Chaos” gebied zit.
Wat is dat voor een gebied? Chaos is een gebied zonder houvast. In projecten moet je dan denken aan aan het maken van een product wat nog nooit gemaakt is. Of aan het oplossen van een probleem wat er nog nooit geweest is. Corona is een uitstekend voorbeeld hiervan; in Corona tijd was Snowden dan ook een raadgever aan velen.
Als we doorborduren op Corona als voorbeeld, dan zie je al dat je in het Chaos gebied mensen moet verzamelen die experts zijn in hun werkgebied, en je moet dan aan de slag. Lange vergaderingen helpen niet om beslissingen te nemen—je weet immers niet hoe je moet kiezen, want je hebt eigenlijk geen referentiekader. Het enige wat je kunt doen is Empirisch werken en gewoon beginnen. Gaandeweg wordt de weg wel duidelijk. Ter illustratie: Herinner je de Catshuis bijeenkomsten in Coronatijd.
Empirisme is soms wel een ding in onze wereld waarin perfectionisme zo’n grote rol speelt—het is volgens Professor Snowden vrijwel onmogelijk om in 1 stap van dit soort Chaos naar een situatie te komen waarin het is opgelost. Perfectie gaat niet, daar is het probleem te complex voor—zelfs als je een dreamteam van professionele experts hebt.
Wat je zou willen is een soort kookboek. Een boek met recepten die je helpen de juiste weg te bewandelen in het Chaos gebied. Iets wat resultaten geeft—en mensen enthousiast houdt. Welnu daar gebruik je dus design Thinking voor.
En logischerwijze is het vanwege de effectiviteit zo dat je Design thinking alleen loslaat op Chaos, oftewel extreem complexe casussen. Zeker kun je het ook toepassen in simpele casussen, maar daar word je niet effectiever van. Waarschijnlijk heb je wel een leuker leven 😉
Design Thinking heeft 5 fases. Je zou het kunnen zien als een soort kookboek. Als je deze stappen volgt, dan krijg je resultaat.
Laten we eens kijken naar de vijf fasen van deze methode:
Zoals je ziet is Design Thinking is een krachtige tool om complexe problemen aan te pakken en innovatie te stimuleren. Door de mens centraal te stellen en creativiteit te omarmen, kunnen we de wereld een beetje beter maken.
Design Thinking biedt tal van voordelen voor individuen, teams en organisaties. Laten we eens kijken naar enkele belangrijke voordelen:
Kortom, Design Thinking is niet alleen een methode, maar ook een mindset die leidt tot betere
oplossingen, tevreden gebruikers en een veerkrachtige organisatie .
Zoals bij elke aanpak zijn er ook bij Design Thinking enkele nadelen. Laten we eens kijken naar enkele mogelijke uitdagingen:
1 Tijdsintensief proces: Design Thinking vereist een grondige verkenning van problemen, empathie voor gebruikers en iteratieve prototyping. Dit kan tijdrovend zijn, vooral als er strakke deadlines zijn.
2.Subjectiviteit: Omdat Design Thinking sterk afhankelijk is van menselijke interpretatie en creativiteit, kunnen oplossingen subjectief zijn. Wat voor de ene persoon innovatief lijkt, kan voor een ander onpraktisch zijn.
3.Weerstand tegen verandering: Niet alle organisaties omarmen Design Thinking. Sommige teams en leiders zijn terughoudend om traditionele methoden los te laten en over te stappen op een mensgerichte aanpak.
Ondanks deze nadelen blijft Design Thinking een waardevolle benadering voor het oplossen van complexe problemen en het creëren van gebruikersgerichte oplossingen. Het is belangrijk om de context en doelstellingen van een project in overweging te nemen bij het kiezen van de juiste methodologie.
Meer weten? Neem contact met ons op. Op maat is er veel mogelijk!
Ontvang alle informatie over de Agile Foundation training overzichtelijk gebundeld in een digitale brochure.
Je naam
Je telefoonnummer
Je e-mail adres
Om je te ondersteunen bij jouw keuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, dit kun je elk moment weer intrekken. Bekijk gerust onze privacyverklaring.