fbpx

GROW model

Een gids in coaching voor Scrum Masters en Agile Coaches

Het Agile gedachtegoed schrijft voor dat teamleden intelligent en capabel genoeg zijn om oplossingen voor uitdagende problemen te bedenken. Een Scrum Master of Agile Coach kan hierbij een handje helpen zonder te adviseren of het werk voor ze op te knappen. Door middel van effectieve coaching werken teamleden zelf toe naar een concreet resultaat. Een krachtig hulpmiddel hierbij is het GROW-model.

Het GROW-model staat voor Goal, Reality, Options, Way Forward (of Will). Dit model biedt een gestructureerde aanpak voor coachingsgesprekken en helpt teamleden bij het vinden van hun eigen oplossingen en het creëren van een actieplan. Laten we dieper ingaan op hoe het GROW-model werkt en hoe je het kunt toepassen in je rol als Scrum Master of Agile Coach.

GROW is een afkorting voor Goal – Reality – Options – Way forwardWat is het GROW-model?

Het GROW-model is een beproefde structuur voor coachingsgesprekken. John Whitmore ontwikkelde het GROW-model in de jaren tachtig. Hij ontdekte dat de toepassing van het GROW-model de prestatie van medewerkers verhoogt en er ook voor zorgt dat ze meer leren en meer plezier hebben bij het uitvoeren van hun eigen ideeën. Bovendien zorgde de methode ervoor dat medewerkers een betekenisvol doel vonden in hun werk.

Het GROW-model geeft richting aan het coachingsgesprek, volgt een logische ‘flow’, maakt gebruik van de creativiteit van de coachee en resulteert altijd in een actieplan.

Goal, Reality, Options, Way Forward

In een GROW coaching gesprek richten de coach en de coachee zich altijd op één specifiek doel. De sessie bestaat vervolgens uit vier fasen, die samen het acroniem GROW vormen:

  1. Goal: Het Stellen van Doelen

In de eerste fase van het GROW-model richt de coach zich op het vaststellen van de doelen van de coachee. Deze doelen kunnen zowel op korte als op lange termijn liggen. Als Scrum Master of Agile Coach kun je vragen stellen zoals:

  • Wat wil je bereiken?
  • Wanneer wil je dit doel bereikt hebben?
  • Hoe weet je wanneer je jouw doel hebt bereikt?
  • Wat is de reden dat je dit wilt bereiken?
  1. Reality: De Huidige Situatie Beoordelen

De tweede fase draait om het begrijpen van de huidige realiteit van de coachee. Hier stel je vragen die helpen om de huidige situatie in kaart te brengen:

  • Wat gebeurt er op dit moment?
  • Welke stappen heb je al ondernomen om je doel te bereiken?
  • Welke successen heb je al behaald en wat was de oorzaak hiervan?
  • Waar loop je momenteel tegenaan?

Deze vragen helpen de coachee om een goed beeld te krijgen van waar hij nu staat en wat de uitdagingen zijn die hij moet overwinnen.

  1. Options: Verkennen van Opties

In de derde fase van het GROW-model gaat het om het verkennen van de verschillende opties die de coachee heeft om zijn doel te bereiken. Enkele nuttige vragen hierbij zijn:

  • Welke mogelijkheden zie je momenteel?
  • Als je vrijuit mocht kiezen, wat zou je dan doen?
  • Wat werkte in het verleden goed en hoe kun je dit opnieuw toepassen?
  • Wat zou je rolmodel in deze situatie doen?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van de opties die je hebt genoemd?

Door deze vragen te stellen, help je de coachee om creatief na te denken over mogelijke oplossingen en de voor- en nadelen af te wegen.

  1. Will / Way Forward: Het Actieplan Opstellen

In de laatste fase van het GROW-model richt je je op het concretiseren van de vervolgstappen. Hierbij zet de coachee enkele van de verkende opties om in concrete acties:

  • Wat ga je nu concreet doen?
  • Wanneer ga je dat doen?
  • Op een schaal van 1-10, hoe enthousiast ben je om hiermee aan de slag te gaan?
  • Wie kan je helpen bij deze stappen?
  • Wat kan je nog tegenhouden om actie te ondernemen?
  • Hoe zul je merken dat je vooruitgang boekt?

Deze vragen helpen de coachee om een duidelijk en uitvoerbaar actieplan op te stellen, waardoor hij gemotiveerd wordt om stappen te zetten richting het doel.

Toelichting van het GROW model en hoe dit te implementeren.

Een Veilige Omgeving Creëren

Een van de belangrijkste aspecten van effectieve coaching is het creëren van een veilige en vertrouwelijke omgeving. Coachingsgesprekken kunnen persoonlijk en intens zijn, dus het is cruciaal dat de coachee zich op zijn gemak voelt om open en eerlijk te spreken. Dit vertrouwen vormt de basis voor succesvolle coachingsessies.

Regelmatige Gesprekken

Coaching is een doorlopend proces en heeft meer impact wanneer het regelmatig plaatsvindt. Plan daarom regelmatig sessies in om voortgang te bespreken, nieuwe doelen te stellen en obstakels te overwinnen. Dit helpt de coachee om gefocust en gemotiveerd te blijven.

    Implementatie van het GROW-model



    Ontvang een handige Template direct in je inbox, ideaal voor jouw coachingsessies en doelgerichte gesprekken!





    We kunnen contact met je opnemen via e-mail of telefoon om de template toe te lichten.
    Door dit formulier te verzenden, geef je ons toestemming voor contact. Je kunt deze toestemming op elk moment intrekken.
    Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Een praktijkvoorbeeld: Het GROW-model in Actie

    Stel je voor dat je als Scrum Master een teamlid coacht dat moeite heeft met time management en het halen van deadlines en dat je het GROW-model hiervoor gebruikt.

    Goal:

    Je begint door samen vast te stellen wat iemand wil bereiken. Bijvoorbeeld: “Ik wil beter mijn tijd kunnen indelen zodat ik mijn deadlines haal zonder stress.”

    Reality:

    Vervolgens probeer je helder te krijgen wat de huidige situatie is van de coachee. Je stelt verdiepende vragen als “Hoe plan je op dit moment je werk? Tegen welke uitdagingen loop je hierbij aan?” De coachee besteedt bijvoorbeeld veel tijd aan kleine taken en komt daardoor niet toe aan de belangrijkste dingen. Hij voelt zich vaak overweldigd door de hoeveelheid werk.”

    Options:

    In deze fase laat je de coachee mogelijke opties verkennen om het doel te bereiken. Stimuleer de coachee om vrijuit te brainstormen en zo veel mogelijk verschillende opties te bedenken. Je kunt een vraag stellen als “Welke mogelijkheden zie je momenteel om je tijd beter te beheren?”

    Will / Way Forward:

    Stel dat de coachee in de Options fase heeft bedacht een betere planning te maken en prioriteiten te stellen. Een andere optie die genoemd is, is het leren nee zeggen tegen niet-dringende verzoeken. Als coach vraag je in de Way forward fase wat de coachee gaat doen om hiermee aan de slag te gaan. Let erop dat de coachee echt concreet wordt – de acties moeten zo SMART mogelijk geformuleerd worden. Bijvoorbeeld: “Ik reserveer de eerste 10 minuten van mijn werkdag om een planning voor de dag te maken inclusief prioriteiten. Daarnaast ga ik proberen om beter nee te zeggen tegen afleidende taken. Als ik aan het einde van de dag nog tijd over heb, kan ik deze oppakken. Ik start hier morgen mee en ga dit twee weken proberen.” Vergeet niet te vragen welke hulp de coachee nodig heeft. Wij kan hij inschakelen op het moment dat hij weer overweldigd dreigt te raken? Door hier van te voren over na te denken, vergroot je de kans op succes.

    Dit eenvoudige voorbeeld laat zien hoe je als Scrum Master of Agile coach het GROW-model kunt toepassen in je rol. Het helpt je om op een gestructureerde en heldere manier teamleden zelf oplossingen te laten bedenken én uitvoeren voor de problemen waar ze tegenaan lopen.

    Het GROW-model op Teamniveau

    Het GROW-model kan ook op teamniveau worden toegepast, bijvoorbeeld tijdens een Retrospective. Als Scrum Master kun je het team begeleiden door de vier fasen van het GROW-model om samen een actieplan op te stellen voor verbetering. Dit bevordert samenwerking en gezamenlijke doelstellingen binnen het team.

    Conclusie

    Het GROW-model biedt een gestructureerde en effectieve manier om coaching te benaderen voor Scrum Masters en Agile Coaches. Door duidelijk doelen te stellen, de huidige situatie te evalueren, opties te verkennen en concrete acties te bepalen, kunnen teamleden hun eigen oplossingen vinden en actieplannen opstellen die leiden tot succes. Of het nu gaat om individuele coaching of teamcoaching, het GROW-model is een waardevol hulpmiddel dat helpt bij het realiseren van doelen en het verbeteren van prestaties in een Agile omgeving.

    Met deze kennis en aanpak ben je goed uitgerust om je team te ondersteunen en te zien groeien door middel van doelgerichte en gestructureerde coaching. Probeer het GROW-model in je volgende coachingsessie en ontdek de positieve impact op je teamleden en hun prestaties.