fbpx

Retrospective

Hoe voer je een Sprint Retrospective uit?

Een Sprint Retrospective is een bijeenkomst waarbij een Agile team de vorige sprint evalueert om toekomstige ontwikkelprocessen te verbeteren. Hier zijn vijf eenvoudige stappen om een succesvolle Retrospective te faciliteren.

Binnen 5 stappen een Retrospective

Stap 1: Start de Sprint Retrospective

Een Retrospective is het effectiefst als iedereen in het team eerlijk is over wat goed en niet goed ging. Belangrijk is dat mensen zich op hun gemak voelen. Dit kan eenvoudig worden gefaciliteerd door middel van een korte warming-up oefening. Zoals het schetsen van een temperatuurmeter met vier weerpatronen (onweer, regen, bewolkt en zonneschijn). Teamleden plakken vervolgens post-its op het weerpatroon dat volgens hen beschrijft hoe goed de laatste sprint ging. Dit is een interactieve manier om feedback te ontvangen.

Warming-up oefeningen zijn geen noodzaak voor elke Sprint Retrospective. De start van de Retrospective kan zo simpel zijn als elk teamlid vragen om de laatste sprint in drie woorden te beschrijven. Ongeacht de structuur van de introductie, het einddoel is om het team op te warmen voor specifiekere discussies.

Stap 2: Vraag het team om eerdere sprintgegevens te verzamelen

Het is tijd om gedetailleerd in te gaan op de afgelopen sprint. Het doel is om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Een oefening die hierbij kan helpen, is het tekenen van een boot met een grote motor en een stevig anker. Vraag de teamleden om post-its te gebruiken om te schrijven wat zij denken dat de boot voortstuwde en waardoor deze vast bleef zitten in de laatste sprint. Zorg ervoor dat elk idee op een eigen post-it staat.

Agile teams kunnen deze methode gebruiken om te bespreken hoe ze de ‘ankers’ uit de afgelopen sprint kunnen minimaliseren en de boot verder vooruit kunnen stuwen voor de komende sprint.

Stap 3: Inzichten uit de Sprint Retrospective genereren

Het doel hiervan is om processen te verhelderen en patronen te identificeren. Deze inzichten vloeien vaak heel organisch voort uit de discussies uit de vorige stap waar pijnpunten en successen worden aangekaart. Wanneer drie teamleden noemen dat ze tijdens de sprint baat zouden hebben gehad bij een specifiekere richting, dan is dit waardevoller dan wanneer slechts één persoon zich zo voelt. Het ontdekken van zulke overeenkomsten helpt om het proces voor iedereen te verbeteren en om elk teamlid zich gewaardeerd en gehoord te laten voelen.

Stap 4: Bepaal de volgende stappen voor de sprint

Soms hebben teams geweldige gesprekken maar slagen er niet in om actiepunten te ontwikkelen. Gebrek aan actie zorgt dat de waarde van de Sprint Retrospective afneemt. Laat het team bijvoorbeeld een lijst maken met verbeteringen om tijdens de volgende sprint in gedachten te houden.

Stap 5: De Sprint Retrospective afsluiten

Sluit de Sprint Retrospective af met ‘take aways’ en wellicht een leuke activiteit, Een leuke en interactieve manier om de Retrospective af te ronden, is bijvoorbeeld om het team te vragen om van elke actie die in stap 4 is besproken posters te maken die op die items zijn geïnspireerd. De teamleden kunnen samenwerken om een ​​afbeeldingen titel te kiezen en een humoristische beschrijving te schrijven.

Sleutel tot Sprint Restrospectives

Agile sprints zijn ontworpen om maximaal 4 weken te duren. Na de voltooiing van de sprint is het plannen van een nieuwe Sprint Retrospectieve de sleutel tot continue verbetering voor het team. Met het stappenplan onder kan je overzichtelijk zien hoe de Restrospectives continu blijven doorgaan.

Stappenplan Sprint Restrospective