fbpx

Voordelen Retrospective

Haal het maximale uit een Retrospective!

Soms voelt het alsof je team in een hamsterwiel zit. Je bent constant aan het produceren, het wiel blijft draaien, je benen blijven sneller bewegen en uiteindelijk raak je opgebrand en uitgeput. Maar wat als je periodiek uit dat wiel zou stappen? Misschien zou je je realiseren dat een beetje olie voor meer beweging zorgt. Of misschien zou je een manier bedenken om een ​​motor toe te voegen, wat betekent dat je niet zo hard hoefde te werken. Die periodieke gelegenheden om je werk te evalueren zijn de magie van Retrospectives.

Wat is een Retrospective?

Een Retrospective, ook wel Sprint Retrospective, is een bijeenkomst waar een team onderzoekt hoe het samenwerkt met als doel hun toekomstige samenwerkingen te verbeteren. Agile teams voeren Retrospectives uit aan het einde van sprints, korte perioden (of timeboxen) waarin teams een bepaalde hoeveelheid werk voltooien.

Hoe brengt een Retrospective voordelen?

Een Retrospective kan waarde leveren op de volgende manieren:

  1. Teams kunnen hun mening uiten

Je hebt misschien een paar vocale teamleden die zich op hun gemak voelen wanneer ze een hobbel in de weg tegenkomen. Maar misschien heb je nog meer teamleden die hun hoofd bij hun werk houden – zelfs als er iets niet helemaal goed werkt. Een Retrospective nodigt alle teamleden uit om mee te denken over hun inzichten. Wat ging er goed tijdens de laatste sprint? Wat ging niet goed? Wat kan beter? Een Voordeel dat Retrospectieve biedt iedereen de mogelijkheid om een mening te uiten (en niet alleen de meest extraverte teamleden).

  1. Uitdagingen worden aangepakt

We kennen allemaal het sentiment “Waanzin is steeds weer hetzelfde doen en een ander resultaat verwachten.” Toch is het een val waar veel teams in trappen. Je raakt zo verstrikt in het voor elkaar krijgen van dingen, dat je niet een stap achteruit doet en evalueert hoe je dingen voor elkaar krijgt. Er zijn waarschijnlijk knelpunten en spanningen waarvan je je niet eens bewust bent. Die komen allemaal naar boven in Retrospectives. Dit is een kans voor het team om die uitdagingen aan te gaan en efficiënter en effectiever samen te werken.

  1. Samenwerkingen verbeteren

Dat brengt ons bij het grootste voordeel van Retrospecives. Wanneer een agile team gebruik maakt van deze regelmatige intervallen om hun samenwerkingen te evalueren, worden hun processen en output steeds beter. Ze zullen verbeterpunten blijven identificeren en er vervolgens daadwerkelijk naar handelen. Het resultaat? Een niet te stoppen team.

Kortom, succesvolle zelforganiserende teams maken gebruik van Retrospectives om continu te leren en verbeteren. Teams worden hechter, pakken uitdagingen aan en werken samen toe naar betere processen en resultaten.

Welke Voordelen brengen Retrospective een?