In de snel evoluerende wereld van Agile en Scrum, waar teams en organisaties voortdurend streven naar efficiëntie en flexibiliteit, rijst vaak de vraag of het behalen van een Scrum Master certificering de moeite waard is. Deze cruciale rol binnen het Agile framework faciliteert en ondersteunt teams bij het implementeren van Scrum praktijken, maar wat betekent het om gecertificeerd te zijn? In dit artikel verkennen we het belang van Scrum Master certificeringen, de verschillen tussen de twee meest prominente certificaten – PSM (Professional Scrum Master) en CSM (Certified Scrum Master), en bieden we inzicht om je te helpen beslissen welk pad het beste aansluit bij jouw professionele ambities en ontwikkelingsdoelen.
Deze vraag bereikt ons steeds vaker: Moet ik certificeren als Scrum Master of niet? En als ik dat ga doen, is het dan beter om de PSM, Professional Scrum Master, certificering te doen of de CSM, Het Certified Scrum Master certificaat?
Allereerst het volgende: een Scrum Master certificaat maakt je geen betere Scrum Master. Daarvoor is kilometers maken en steeds blijven leren het ding om te doen. Maar om duidelijk te maken aan de omgeving dat je je verdiept hebt in de theorie, en om je CV daarmee op te vullen—daarvoor is een certificering natuurlijk heel nuttig. Wij weten uit ervaring dat veel mensen zich pas echt in theorie verdiepen als ze een examen moeten maken—dus daarom alleen al is een certificering aan te raden.
Welke van de twee bekendste internationaal erkende certificeringen je moet gaan doen—dat hangt nogal af van je persoonlijke voorkeur, doel en budget. Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen deze twee certificeringen die je moet overwegen.
De eerste: de twee certificeringen die we bespreken in dit artikel worden beiden door een van de oprichters van Scrum aangeboden. Daar zit dus het verschil niet in.
PSM:
CSM:
Beide certificeringen zijn internationaal erkend en tonen aan dat je kennis en begrip hebt van het scrum framework en hoe je het kunt toepassen. En nogmaals, welke certificering je kiest, hangt af van je leerstijl, je budget en je carrièredoelen.
Omdat bij PSM geen verplichte training hoort, krijgen we vaker de vraag of onze training voorbereidt op de PSM certificering. We kunnen je met een zeer gerust hart vertellen dat je na onze training echt voldoende inhoud en oefening hebt gekregen om de PSM certificering aan te kunnen. We geven je tips en trucs om erdoor te komen. De certificering zelf, echter, zit niet inbegrepen in de prijs van onze Scrum Master training.
We hopen dat dat deze informatie je helpt bij het maken van je keuze. En heb je hierna toch nog vragen over Scrum Master certificeringen of vragen over onze trainingen op dit gebied? Mail ons of bel ons. We helpen je graag verder.