fbpx

Alles wat je moet weten over de Scrum Master Training

Een interview met Agile Coach Mariska Hulsewé

Inleiding tot Scrum Master Training 

In de snel evoluerende bedrijfswereld van vandaag is de behoefte aan wendbare teams en effectieve projectbeheerstrategieën belangrijker dan ooit. Agile werken, met zijn kernprincipes van flexibiliteit, samenwerking en klantgerichtheid, biedt een krachtig raamwerk om deze uitdagingen aan te gaan. Centraal in de succesvolle implementatie van Agile methodologieën staat de rol van de Scrum Master. Om deze cruciale rol te vervullen, is een grondige training essentieel. De Scrum Master training is speciaal ontworpen om deelnemers niet alleen de theorie achter Scrum te leren, maar ook de praktische vaardigheden die nodig zijn om als effectieve Scrum Master te functioneren. 

De Rol van een Agile/Scrum Consultant 

Een Agile/Scrum consultant speelt een sleutelrol in het begeleiden en ondersteunen van organisaties bij de adoptie en implementatie van Agile en Scrum praktijken. Deze experts brengen een diepgaande kennis van Agile frameworks en een rijke ervaring in het toepassen van Scrum in diverse organisatorische contexten. Daarom hebben we ervoor gekozen om de meest gestelde vragen bij de Scrum Master training te laten beantwoorden door een ervaren Agile/Scrum consultant. Deze aanpak zorgt ervoor dat de antwoorden niet alleen theoretisch onderbouwd zijn, maar ook praktisch toepasbaar, en gebaseerd op real-world ervaringen en best practices. 

 Mariska als Agile Consultant 

“Ik ben Mariska Hulsewé. Ik ben trainer, consultant, agile coach. Maar bovenal geloof ik in de kracht van zelforganisatie. Dus ik geloof echt dat een team, zonder een baas die erboven zit, de beste dingen kan doen.” 

Veelgestelde Vragen over Scrum Master Training 

De vragen variëren van het begrijpen van de rol van een Scrum Master en de waarde die deze aan een organisatie kan bieden, tot specifieke vragen over de training zelf, zoals de duur, de inhoud en de certificeringsprocessen. Door een Agile/Scrum consultant in te zetten om deze vragen te beantwoorden, verzekeren we dat deelnemers aan de training niet alleen met de nodige kennis weggaan, maar ook met het vertrouwen en de vaardigheden om de theorieën in de praktijk te brengen. 

Wat leer ik tijdens een Scrum Master training? 

“Je leert vooral “Wat is Scrum”, maar je leert ook wat de gedachte erachter eigenlijk is. Wat is het gedachtegoed erachter? Dus wat is Agile? Hoe zit Agile in elkaar en hoe belangrijk is het daarin? Dat vertrouwen tussen mensen er is. Kijk, als je gaat werken in een zelf-organiserend of zelfsturend team dan wordt het eigenlijk in toenemende mate belangrijk dat mensen elkaar echt goed kennen. Dat je echt durft te zeggen wanneer je behoefte hebt van ondersteuning van iemand anders. Dat je echt tegen elkaar durft te zeggen als samenwerken op een andere manier beter zou gaan. En ja, dat zijn dingen die je in de Scrum Master training leert. Je leert als Scrum Master er echt te zijn voor je team en eigenlijk de menselijke kant van ondernemen te organiseren.” 

Is ervaring in Agile of Scrum noodzakelijk om deel te nemen aan een Scrum Master training? 

“Ja, het is wel handig als je dat hebt. Maar het is ook niet zo dat het onmogelijk is om aan een Scrum Master training deel te nemen als je nog nooit iets over scrum hebt gehoord. Het is wel zo dat dag 1 dan best wel een storm is van nieuwe dingen om te leren. Maar dag 2 zie ik eigenlijk altijd dat iedereen er fluitend doorheen fietst. Dus zover komen we dan ook nog wel.” 

Hoe kan een Scrum Master certificering mijn carrière beïnvloeden? 

“Scrum Masters zijn op het ogenblik niet aan te slepen. Het is onvoorstelbaar hoeveel Scrum Masters er zijn. De nieuwe manier van samenwerken, waarbij je eigenlijk steeds meer lagen uit de organisatie knipt. Het is gewoon nodig, want we hebben gewoon te weinig mensen, laten we eerlijk wezen, om al het werk te doen. Dus ja, hoe beïnvloedt dat je carrière? Ik denk dat je lekker aan het werk kan.” 

Hoe lang duurt een Scrum Master training en wat zijn de kosten? 

“Een Scrum Master training duurt ongeveer twee dagen. Wat zijn de kosten? Daar moet ik even heel erg diep over nadenken, to be honest. Rond de 1000 euro moet je klaar zijn.  

Welke praktijkervaringen of projectwerk zijn inbegrepen in de Scrum Master training? 

“In de Scrum Master training doen wij een heleboel met de opmerkingen van mensen zelf. We gaan echt werken met wat vragen die de mensen zelf hebben over dit soort zaken. En we werken uiteraard met games, serious gaming, zullen we het zo zeggen. En daar leer je een heleboel van.” 

Wat zijn de voordelen van een gecertificeerde Scrum Master ten opzichte van niet-gecertificeerde collega’s? 

“Als je gecertificeerd bent, heeft dat een heel groot voordeel, want iedereen weet dan dat je de training hebt gedaan. Ook op je CV staat het ontzettend lekker. Dat je scrum master bent, dat betekent dat je weet hoe je gestructureerd te werk gaat.” 

Hoe bereid ik me voor op het Scrum Master certificeringsexamen? 

“Wat zou kunnen doen om je voor te bereiden? Tijdens de training doen we daar ook wel wat dingen van, maar het kan helemaal geen kwaad om nog even te oefenen met het examen zelf. Het zijn toch 85 vragen in 60 minuten en dan moet je wel een beetje weten waar je het over hebt. En hoe meer van die vragen je ziet, hoe aangenamer je jezelf voelt tijdens het examen. Dat mag helder zijn.” 

Hoe blijf ik als Scrum Master up-to-date met de laatste ontwikkelingen en praktijken in Agile en Scrum? 

“Hoe je up to date blijft met de laatste ontwikkelingen en praktijk in Agile en Scrum. Nou ja, lezen, lezen, heel veel lezen. Bijvoorbeeld op Scrum.org. Je kunt luisteren naar podcasts, blogs lezen of filmpjes kijken. Je kunt echt wel iets vinden wat helemaal bij jou past. En wat leuk is, na onze trainingen vinden mensen elkaar ook wel. En ga bij elkaar op bezoek. Gewoon eens een keertje kijken hoe een ander het doet in de praktijk en daar leer je ook wel echt ontzettend veel van. Wij horen heel graag onze trainees terug. We komen wel eens trainees tegen die later een agile coach traject ingaan. En ja, dat werkt eigenlijk ook wel motiverend. Je ziet dan echt hun ervaringen terug en we zien ook hoe onze trainingen het doen.” 

Interesse in de Scrum Master Training? 

De Scrum Master training van Agile Werken is een uitstekende gelegenheid om je te verdiepen in de wereld van Agile en Scrum. Of je nu nieuw bent in Agile werken of je bestaande kennis wilt verdiepen, deze training biedt de tools, technieken en inzichten die nodig zijn om te slagen als Scrum Master. Onder begeleiding van ervaren Agile/Scrum consultants, zal deze training je voorzien van een solide basis en praktische ervaring. Voor meer informatie over de training en om je aan te melden, bezoek: Agile Werken Scrum Master Training. 

Deze training is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het verbeteren van projectmanagement, teamdynamiek, en operationele efficiëntie binnen hun organisatie. Door deel te nemen, zet je een belangrijke stap richting het behalen van je Scrum Master certificering en het versterken van je vermogen om leiding te geven aan en bij te dragen aan succesvolle Agile projecten. 

 

 

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.