fbpx

Wat verdient een Product Owner?

FAQ: het salaris van een Product Owner, de hoe en wat

Als je geïnteresseerd bent in een carrière als Product Owner, ben je waarschijnlijk ook nieuwsgierig naar het salaris dat bij deze rol hoort. In dit artikel kijken we naar de diverse factoren die van invloed zijn op het salaris van de Product Owner en waarom dus een goeie Product Owner iedere cent waard is.

Wat verdient een Product Owner? - Agile Werken

Een Product Owner speelt een essentiële rol in het Scrum Framework. De Product Owner is namelijk namens het team verantwoordelijk voor het beheren van de ontwikkeling van een product, het maximaliseren van de waarde ervan en het bewaken van de behoeften van de klant. Zo’n cruciale en verbindende rol laat zich moeilijk vertalen in een monetaire waarde, maar we hebben het in dit artikel toch geprobeerd. Belangrijk om te weten alvorens je verder leest is dat, hoewel de Product Owner een formele titel in het Scrum Framework is, de titel Product Owner niet altijd even consequent gebruikt wordt zoals de rol omschreven is in het Scrum Framework. Ofwel, er is een verschil tussen de Product Owner rol in het theoretische Scrum Framework en de Product Owner rol zoals deze in de praktijk doorleefd wordt. Het salaris van een Product Owner kan vervolgens dus ook variëren op basis van aanvullende factoren zoals: ervaring, locatie, bedrijfsgrootte en industrie.  Hieronder worden deze factoren uitgebreider besproken.

Ervaringsniveau en het salaris van een Product Owner

Het salaris van een Product Owner hangt vaak af van het ervaringsniveau. Over het algemeen geldt dat hoe meer ervaring een Product Owner heeft, hoe hoger het salaris. Logisch, maar deze regel vertaalt zich niet lineair in het aantal jaar dat een Product Owner werkt. Een betere maatstaf is ervaring in de holistische zin: wat heeft deze Product Owner meegemaakt? De complexiteit van de context, teams en product alsmede het succes dat de Product Owner al dan niet heeft weten te realiseren in deze context zijn wezenlijk relevantere ervaringen dan het aantal jaar dat iemand de titel: “Product Owner” draagt. Andersom kan het ook zijn dat een relatief senior profiel bestempeld kan worden als een junior Product Owner vanwege het gebrek aan specifieke Product Owner kennis.

Werkomgeving en het salaris van een Product Owner

Of je het nou eerlijk vindt of niet, de locatie waar je je rol als Product Owner gaat beoefenen heeft ook een aanzienlijke invloed op het salarisniveau dat je kunt verwachten. Steden met een hoger kostenniveau, zoals grote metropolen, bieden doorgaans hogere salarissen dan kleinere steden of landelijke gebieden. Dit komt door de hogere kosten van levensonderhoud en de vraag naar gekwalificeerde professionals in de stedelijke gebieden. In de vorige alinea bespraken we hoeveel een Product Owner kan verdienen op basis van ervaring. In deze bedragen zit dus ook verwerkt dat de werkomgeving impact heeft op het salarisniveau. Dit kan van 10% oplopen tot wel 30% verschil tussen het salarisniveau van een Product Owner in stedelijke gebieden en één buiten deze gebieden.

Industrie en het salaris van een Product Owner

Het salaris van een Product Owner kan variëren op basis van de grootte van het bedrijf en de specifieke industrie waarin het opereert. Product Owners in grote, gevestigde bedrijven verdienen over het algemeen meer dan die in startups of non-profitorganisaties. Dit komt vaak door de omvang van de projecten, de complexiteit van de organisatie en de beschikbaarheid van middelen. Daarnaast zien we dat type industrie en locatie van dat industrie ook een relatie hebben met elkaar. Hierdoor is het moeilijk om te bepalen wat het exacte effect is van dit variabele, maar is het wel belangrijk om te weten dat het een effect heeft. De specifieke cijfers van industrie en impact op salaris hebben wij helaas niet. Wel kunnen we op basis van bovenstaande kennis een grof beeld geven van wat een Product Owner gemiddeld kan verwachten als salaris.

Als we een indeling maken op senioriteit, zien we dat een junior Product Owner doorgaans een salaris kan verdienen van tussen €35.000,- en €65.000,- per jaar. Als een beginnende Product Owner zal het salaris aan de onderkant van het bereik liggen, maar het zal toenemen naarmate je meer relevante ervaring opdoet. Een medior Product Owner heeft doorgaans meer ervaring en verantwoordelijkheden. Dit kan zich vertalen in aantal producten, complexiteit van het product of werkzaamheden buiten de rol van Product Owner om. Met deze extra ervaringen en verantwoordelijkheden verdien je  een gemiddeld salaris Product Owner als medior doorgaans tussen €50.000,- en €100.000,- per jaar. Jouw salaris zal afhangen van de specifieke omstandigheden en factoren, maar als medior Product Owner met expertise in complexe projecten, kun je een hoger salaris verwachten. Tot slot heb je als senior Product Owner uitgebreide ervaringen en leiderschapskwaliteiten waarmee je een salaris kunt verdienen tussen €75.000 en €150.000+ per jaar. Jouw salaris weerspiegelt de verantwoordelijkheid die je draagt bij strategische besluitvorming, stakeholdermanagement en het begeleiden van jouw ontwikkelingsteam(s).

Wat verdient een Product Owner? - Salarisindicatie Product Owner - Agile Werken

 

Naast het basissalaris kunnen Product Owners natuurlijk ook profiteren van aanvullende voordelen, zoals bonussen, winstdeling, aandelenopties, ziektekostenverzekering, pensioenregelingen en flexibele werktijden. Deze secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen aanzienlijk bijdragen aan het totale beloningspakket en dienen als extra stimulans naast het salaris. Deze hebben we voor het gemak buiten beschouwing gelaten.

Volg de Product Owner bij Agile Werken en leer maximale waarde aan de klant te leveren

Conclusie:

Het salaris van een Product Owner varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder ervaring, locatie, bedrijfsgrootte en industrie. Als je overweegt om een carrière als Product Owner na te streven, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen naar de salarisnormen in jouw specifieke regio en sector. Houd er rekening mee dat dit artikel slechts een algemeen overzicht geeft en dat individuele omstandigheden kunnen afwijken. Staar je niet blind op je salaris en kijk vooral ook naar de secundaire arbeidsvoorwaarden. Andere aspecten zoals: groeimogelijkheden, bedrijfscultuur en de balans tussen werk en privéleven zijn net zo belangrijk bij het nemen van een weloverwogen beslissing over jouw carrière als Product Owner.