fbpx

Een dag in het leven van een Agile Consultant

Scrum Master Training Dag 1

Hoe ziet een dag in het leven van een Agile Consultant er uit? - Agile Werken

Wij, Agile consultants, krijgen vaak de vraag hoe onze dagen er uitzien.

Vandaag neem ik je dan ook graag mee op een trainingsdag. Let’s go!

06.00 uur: De wekker gaat. Na het ochtendritueel stap ik de auto in en rijd van Den Haag naar onze trainingslocatie in Amsterdam. Hier zal ik dag één van onze twee-daagse Scrum Master training geven. Op deze dag vormen de deelnemers een diep begrip van Agile en verkennen we samen alle facetten van het Scrum Framework.

08.00 uur: Ik kom aan op onze trainingslocatie. Ik dek de tafels van de deelnemers met het trainingsmateriaal, een schrijfblokje, pen, naamkaartje en natuurlijk een mooie dopper met ons logo er op als welkomstcadeau. De meeste deelnemers druppelen rond 08.45 uur binnen, dus ik behandel nog even wat mailtjes.

09.00 uur: Alle deelnemers zijn inmiddels binnen, hebben een kop koffie gepakt uit onze pantry en zijn klaar om te starten! We maken kennis middels interviews, schrijven ieders leerdoel op een flip en bespreken nog even de huisregels voordat we de stof in duiken.

09.30 uur: Klaar om de diepte in te gaan. Het komende blok staat in het teken van Agile. Waarom zou je Agile willen werken? En waar komt het eigenlijk vandaan? We behandelen op interactieve wijze een aantal voorbeeld van Agile werken en de deelnemers brengen ook hun eigen praktijkvoorbeelden in. Altijd fijn! De training lijkt rond dit punt meer op een goed groepsgesprek dan op een presentatie. Leerzaam, praktisch toepasbaar, maar ook leuk en inspirerend voor de deelnemers en mij als consultant.

12.00 uur: Tijd om te lunchen en even bij te komen. Een deel van de groep loopt nog even een rondje in de zon. Hoewel de lunch altijd plaatsvindt, is een wandeling in het zonnetje meestal wel een uitdaging.

12.45 uur: We trappen het middagdeel af met een Agile spel. In korte sprints leren de deelnemers hoe het nu écht is om op Agile-wijze incrementeel waarde op te leveren en te evalueren. Daarna reflecteren we op de rolverdeling, dynamiek, communicatie en de performance van de groep.

13.30 uur: Het is tijd om het Scrum Framework te behandelen. We bespreken uitvoerig hoe de events van Scrum er uit ziet, wat alle verantwoordelijkheden inhouden en hoe alle artefacten zich tot elkaar verhouden. Ik hint hier al een aantal keer naar het programma van morgen: hoe zou de Scrum Master er voor kunnen zorgen dat het Scrum Team zo goed als mogelijk presteert?

We behandelen samen wat quizvragen en bespreken nog een aantal praktische voorbeelden.

16.00 uur: Om spelenderwijs na te gaan of het Scrum Framework door iedereen begrepen is, en om de groep met een voldaan en energiek gevoel weer naar huis te laten gaan, spelen we nog een laatste recap-spel: welke taak hoort bij welk teamlid?

16.30 uur: De training zit er op! Ik beantwoord wat vragen van een deelnemer die interesse heeft in één van onze andere trainingen en spar nog even na met een andere deelnemer over het uitrollen van scrum in haar organisatie.

17.00 uur: Ik ruim de trainingsruimte en pantry op en haal een doekje over de tafels heen. Ik bekijk alvast de slides voor morgen, bepaal bij welke slides ik wat meer uit wil weiden aan de hand van de vakgebieden van de deelnemers en schrijf het programma voor morgen alvast uit op een flip-over.

17.30 uur Ik stap de auto in en rijd voldaan naar huis. Zin in morgen!