fbpx

Scrum Master

Wat is een Scrum Master en wat zijn de taken en verantwoordelijkheden?

Een Scrum Master heeft een belangrijke verantwoordelijkheid binnen het Scrum Framework: het begeleiden en faciliteren van de leden van het Scrum Team om effectief samen te werken in zelforganisatie en samen waarde te leveren voor de klant.

Scrum Master - Agile Werken

In de rol van Scrum Master zit daarom dat hij ten dienste staan aan het team om ervoor te zorgen dat de Scrum principes en Scrum waarden worden begrepen en nageleefd. En de Scrum Master kan ook buiten het team bezig zijn met zijn rol, zodat niet alleen het hele Scrum team, maar ook andere belanghebbenden begrijpen wat Scrum, Agile en Empirisch werken inhouden.

De Scrum Master is dus eigenlijk een schaap met 5 poten. In dit artikel duiken we iets verder in deze bijzondere rol binnen het Scrum Framework.

Wat betekent Scrum eigenlijk?

De term “Scrum” komt uit de rugbysport, waar het verwijst naar een manier om de bal in het spel te brengen na een fout. De bedenkers van Scrum, Jeff Sutherland en Ken Schwaber, hebben voor deze term gekozen omdat deze scrum-manier hecht van natuur is: ‘we hebben het hier over teamleden, die dicht met elkaar tot verbinding staan en écht een eenheid vormen.’ Niet geheel toevallig leunen de teamleden tijdens de scrum in het echt heftig en vol energie op de tegenpartij—net als in de Bedrijfsversie van Scrum, waar de samenwerking met de klant belangrijk is.

De term “Master” of ‘meester’ verwijst naar de meester-gezel relatie welk vooral vroeger gebruikt werd om kennis en vaardigheden over te dragen. Zo zou een meester goudsmid een gezel hebben die gedurende de fijne kneepjes van het vak zou leren en zo zelf ook een meester zou worden. Zo is de Scrum Master een meester in zijn kennis over Scrum en leert hij niet alleen het team, maar ook de organisatie hoe deze het beste het Scrum Framework kunnen toepassen. Het doel is om een team zo zelforganiserend mogelijk te maken—want daarvan word je wendbaarder.

Wat doet een Scrum Master?

Scrum Master is geen traditionele leider of baas is, maar een dienend leider. De Scrum Master heeft een aantal verschillende verantwoordelijkheden binnen het Scrum Framework. Deze zijn er allemaal gericht op het vergroten het vertrouwen binnen het team en de organisatie. Alleen als er vertrouwen is, dan kunnen we werken met transparantie, inspectie en adaptatie, en alleen dan kunnen we empirisch werken.

Een aantal van de belangrijkste taken van de Scrum Master zijn:

  • Coachen van het team: De Scrum Master fungeert als een coach voor het ontwikkelteam en zorgt ervoor dat de teamleden de Scrum principes en Scrum waarden begrijpen en naleven. De Scrum Master helpt het team om gecontroleerd fouten te maken zodat ze de beste werkwijzen kunnen identificeren en deze vervolgens implementeren.
  • Faciliteren van Scrum-evenementen: De Scrum Master er is verantwoordelijk voor dat de Scrum-evenementen plaatsvinden. Dit zijn binnen de Sprint: Sprint Planning, Daily Scrum, Sprint Review en Sprint Retrospective. Het organiseren en faciliteren van de daily scrum is in principe niet de verantwoordelijkheid van de Scrum Master, maar wordt vaak als best practice toegepast. Dit gebeurt met name bij beginnende teams.
  • Verwijderen van obstakels: De Scrum Master helpt het team om eventuele obstakels of uitdagingen op te lossen die zich tijdens het ontwikkelproces kunnen voordoen. Samen met het team en andere belanghebbenden wordt het probleem opgelost en eventueel terugkeer ervan voorkomen. Zo kan het team zich focussen op waarde toevoegen. Uiteindelijk moet het team wel zelf in staat zijn zo veel mogelijk belemmeringen te voorkomen of genezen.
  • Bevorderen van Agile samenwerken en empirisch werken: De Scrum Master legt uit wat Agile werken in scrum is, legt uit wat empirisme is. Hiermee geeft de Scrum Master een boost aan de agile samenwerking tussen alle betrokken partijen. Hierbij zijn inbegrepen: het team van Developers en de Product Owner. Niet zelden strekt het zich uit tot andere stakeholders. Zo helpt de Scrum Master met het vergroten van de effectiviteit van het team.
  • Beschermen van het team: De Scrum Master beschermt het ontwikkelteam tegen verstoringen en afleidingen. Zo kan het team in focus werken aan het leveren van waardevolle producten.

Hoe wordt je Scrum Master?

Om een ​​Scrum Master te worden, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen. Met deze stappen kun je de vaardigheden en kennis opbouwen die nodig zijn om van waarde te zijn als Scrum Master.

  • Scrum Master training volgen: Er zijn verschillende Scrum Master trainingen beschikbaar die je kunt volgen om je vaardigheden en kennis te ontwikkelen. Je kunt bij Agile Werken de tweedaagse Scrum Master training volgen. Hierin zit een mix van Scrum theorie en praktijk-opdrachten. De theorie klopt immers altijd in theorie, maar helaas niet altijd in de praktijk!
  • Certificering behalen: Na het volgen van een Scrum Master training kun je een certificering behalen bij erkende certificeringsinstanties zoals Scrum.org. Certificeringen tonen aan dat je voldoende kennis hebt van het Scrum Framework om Scrum Teams te begeleiden. En, niet geheel onbelangrijk, het is een leuke stok achter de deur om je ECHT in de theorie te verdiepen!
  • Ervaring opdoen: Het is natuurlijk ook belangrijk om ervaring op te doen in het werken met Scrum teams en Agile projecten. Leent je omgeving zich hier niet voor uit of weet je niet hoe je dit moet opstarten? We denken graag met je mee.