Scrum Master

Wat is een Scrum Master en wat zijn de taken en verantwoordelijkheden?

Een Scrum Master heeft een belangrijke verantwoordelijkheid binnen het Scrum Framework: het begeleiden en faciliteren van het Scrum Team om persoonlijk te groeien, effectiever te werken en een hogere kwaliteit te leveren aan de klant.

Scrum Master - Agile WerkenDe Scrum Master werkt daarom ook als coach voor het Scrum Team en zorgt ervoor dat de Scrum principes en Scrum waarden worden begrepen en nageleefd.
Tot slot is de Scrum Master ook buiten het team bezig met de organisatie wendbaar te maken. Dit laatste vereist wel iets meer van de rol. De Scrum Master is dus eigenlijk een schaap met 5 poten. In dit artikel duiken we iets verder in deze bijzondere rol binnen het Scrum Framework.

Wat betekent Scrum eigenlijk?

De term “Scrum” komt uit de rugbysport, waar het verwijst naar een manier om de bal in het spel te brengen na een fout. De bedenkers van Scrum, Jeff Sutherland en Ken Schwaber, hebben voor deze term gekozen omdat deze scrum-manier hecht van natuur is: ‘we hebben het hier over teamleden, die dicht met elkaar tot verbinding staan en écht een eenheid vormen.’

De term “Master” of ‘meester’ verwijst naar de meester-gezel relatie welk vooral vroeger gebruikt werd om kennis en vaardigheden over te dragen. Zo zou een meester goudsmid een gezel hebben die gedurende de fijne kneepjes van het vak zou leren en zo zelf ook een meester zou worden. Zo is de Scrum Master een meester in zijn kennis over Scrum en leert hij niet alleen het team, maar ook de organisatie hoe deze het beste het Scrum Framework kunnen toepassen. Ook hier is het doel dat de Scrum Master uiteindelijk niet meer nodig zal zijn omdat de teams en organisatie zelf meesters zijn geworden in Scrum. Het grootste verschil is dat de Scrum Master geen traditionele leider of baas is, maar een dienend leider die de gezel vooral ertoe in staat stelt zich te ontplooien.

Wat doet een Scrum Master?

De Scrum Master heeft een aantal verschillende verantwoordelijkheden binnen het Scrum Framework. Deze zijn er allemaal gericht op het vergroten van transparantie, inspectie en adaptatie; ofwel, de omgeving zichtbaar maken, deze (pijnlijk) goed te begrijpen en jezelf aanpassen waar nodig.

Een aantal van de belangrijkste taken van de Scrum Master zijn:

  • Coachen van het team: De Scrum Master fungeert als een coach voor het ontwikkelteam en zorgt ervoor dat de teamleden de Scrum principes en Scrum waarden begrijpen en naleven. De Scrum Master helpt het team om gecontroleerd fouten te maken zodat ze de beste werkwijzen kunnen identificeren en deze vervolgens implementeren.
  • Faciliteren van Scrum-evenementen: De Scrum Master is verantwoordelijk voor het plaatsvinden van alle Scrum-evenementen, zoals de Sprint Planning, Daily Scrum, Sprint Review en Sprint Retrospective. Het organiseren en leiden van de sessies is in principe niet de verantwoordelijkheid van de Scrum Master, maar wordt vaak als best practice toegepast. Dit gebeurt met name bij beginnende teams.
  • Verwijderen van obstakels: De Scrum Master helpt het team om eventuele obstakels of uitdagingen op te lossen die zich tijdens het ontwikkelproces kunnen voordoen. Samen met het team en andere belanghebbenden wordt het probleem opgelost en eventueel terugkeer ervan voorkomen. Zo kan het team zich focussen op waarde toevoegen. Uiteindelijk moet het team wel zelf in staat zijn zo veel mogelijk belemmeringen te voorkomen of genezen.
  • Bevorderen van samenwerking: De Scrum Master stimuleert samenwerking en communicatie tussen alle betrokken partijen zoals; het ontwikkelteam, de Product Owner en andere belanghebbenden binnen de organisatie. Door een goede samenwerking te bevorderen, helpt de Scrum Master om de effectiviteit van het team te vergroten.
  • Beschermen van het team: De Scrum Master beschermt het ontwikkelteam tegen verstoringen en afleidingen. Zo kan het team zich concentreren op het leveren van waardevolle producten.

Hoe wordt je Scrum Master?

Om een ​​Scrum Master te worden, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen. Met deze stappen kun je de vaardigheden en kennis opbouwen die nodig zijn om van waarde te zijn als Scrum Master.

  • Scrum Master training volgen: Er zijn verschillende Scrum Master trainingen beschikbaar die je kunt volgen om je vaardigheden en kennis te ontwikkelen. Je kunt bij Agile Werken de tweedaagse Scrum Master training volgen. Hierin zit een mix van Scrum theorie en praktijk-opdrachten. De theorie klopt immers altijd in theorie, maar helaas niet altijd in de praktijk!
  • Certificering behalen: Na het volgen van een Scrum Master training kun je een certificering behalen bij erkende certificeringsinstanties zoals Scrum.org en Scrum Alliance. Certificeringen tonen aan dat je kennis hebt van het Scrum Framework en in staat bent om Scrum Teams te begeleiden.
  • Ervaring opdoen: Het is natuurlijk ook belangrijk om ervaring op te doen in het werken met Scrum teams en Agile projecten. Leent je omgeving zich hier niet voor uit of weet je niet hoe je dit moet opstarten? We denken graag met je mee.