fbpx

Scrum Bord

Een Essentieel Hulpmiddel voor Agile Teams

Het Scrum bord is een visueel hulpmiddel dat onmisbaar is in Scrum, een populaire Agile werkwijze. Dit bord helpt teams om werk transparant te maken, voortgang te bewaken en samen te werken om waarde te leveren. Het gebruik van een Scrum bord lijkt misschien eenvoudig, maar het speelt een cruciale rol bij het succes van een Scrum team. In dit artikel bespreken we de oorsprong van het Scrum bord, waarom het belangrijk is, hoe het wordt gebruikt, wie er verantwoordelijk voor is en welke valkuilen je moet vermijden.

 

Waar komt het Scrum bord vandaan?

Het Scrumbord is voortgekomen uit het Agile gedachtengoed en specifiek uit het Scrum-raamwerk. Scrum werd in de jaren negentig ontwikkeld door Jeff Sutherland en Ken Schwaber, geïnspireerd door de behoefte om flexibeler en sneller te werken in complexe softwareontwikkelingsprojecten. Het concept van visuele managementhulpmiddelen, zoals het Scrum bord, is echter ouder en heeft zijn wortels in het Kanban-systeem dat in de jaren 1940 werd ontwikkeld door Toyota.

Kanban borden maakten gebruik van kolommen om werkstappen visueel te maken, wachttijden te minimaliseren en het productieproces te stroomlijnen. Scrum borden passen een vergelijkbare filosofie toe, maar met de focus op het iteratieve en incrementele karakter van Scrum.

Hoe wordt een Scrum bord gebruikt?

Het Scrum bord is in feite de visuele weergave is van de Sprint Backlog. De Sprint Backlog bevat alle taken, user stories en andere werkitems die het team tijdens een sprint wil voltooien om het sprintdoel te behalen. Deze items worden vertaald naar kaartjes op het Scrum bord, waardoor het team eenvoudig kan zien wat er gedaan moet worden, wat er in behandeling is, en wat al is afgerond. Het Scrum bord fungeert als de operationele tool waarmee de Sprint Backlog in real-time wordt beheerd, terwijl de Sprint Backlog zelf meer de strategische lijst blijft.

Het Scrum bord wordt dus gebruikt om de voortgang van een sprint te visualiseren. Het wordt opgesplitst in verschillende kolommen, die de status van het werk vertegenwoordigen. De meest voorkomende indeling is:

  1. To Do

Hier staan de items uit de sprint backlog die nog niet zijn gestart.

  1. Doing / In Progress

Dit zijn taken waaraan op dat moment wordt gewerkt.

  1. Done

Hier staan de afgeronde items die voldoen aan de Definition of Done (DoD), een set criteria die bepaalt wanneer een item klaar is.

Elke taak wordt weergegeven op een kaartje, vaak een post-it of een digitaal equivalent in tools zoals Jira of Trello. Tijdens de dagelijkse stand-up bespreekt het team de status van het werk en verschuiven zij de kaartjes naar de juiste kolom om de voortgang weer te geven.

Wie is de eigenaar van het Scrum bord?

Hoewel het hele Scrum-team verantwoordelijk is voor het up-to-date houden van het bord, zijn het de Developers die de verantwoordelijkheid hebben om de kaartjes op het bord te verplaatsen. Zij voeren het werk namelijk uit, dus weten ook wanneer ze met een nieuwe taak starten of juist een taak afronden.

De Scrum Master is doorgaans degene die de Developers helpt bij het correct en efficiënt gebruiken van het Scrum bord. De Scrum Master heeft als taak om belemmeringen weg te nemen en het team te ondersteunen in het werken volgens de Scrum principes.

De Product Owner heeft een indirecte rol bij het gebruik van het Scrum bord. Hij of zij prioriteert het werk op de Product Backlog, maar is niet direct betrokken bij de dagelijkse updates van de Sprint Backlog op Scrum bord. De Product Owner zal er echter vast weleens op kijken om te zien hoe het werk in de Sprint vordert.

 

Waarom is het Scrum bord belangrijk?

Het Scrum bord is belangrijk omdat het de drie pijlers van Scrum ondersteunt: transparantie, inspectie, en aanpassing.

  1. Transparantie

Een Scrumbord maakt het werk zichtbaar voor iedereen in het team. Het toont welke taken in behandeling zijn, welke zijn afgerond en wat er nog moet gebeuren. Deze visuele weergave vermindert verwarring en zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is van de voortgang en verantwoordelijkheden.

  1. Inspectie

Scrum teams inspecteren regelmatig hun voortgang om te begrijpen hoe ze presteren en of ze op schema liggen om het sprintdoel te bereiken. Het Scrum bord faciliteert deze inspectie door een actueel beeld te geven van de status van het werk.

  1. Aanpassing

Als uit de inspectie blijkt dat er problemen zijn, bijvoorbeeld een vertraging in een taak of een obstakel (impediment genaamd in Scrum), kan het team snel aanpassingen doen. Het Scrumbord biedt een overzicht waarmee teams prioriteiten kunnen bijstellen of plannen kunnen aanpassen.

Kanban bord - Agile Werken

 

Veelvoorkomende valkuilen bij het gebruik van het Scrum bord

Hoewel een Scrum bord eenvoudig lijkt, zijn er valkuilen die teams kunnen beperken in het effectief gebruik ervan:

  1. Niet regelmatig updaten

Als het bord niet regelmatig wordt bijgewerkt, verliest het zijn kracht als hulpmiddel voor transparantie. Het kan leiden tot misverstanden over de status van het werk.

  1. Overvolle borden

Te veel taken of details op het bord maken het rommelig en onoverzichtelijk. Focus op de sprint backlog en houd niet-relevante informatie buiten het bord.

  1. Geen duidelijke Definition of Done (DoD)

Als de criteria voor voltooiing niet helder zijn, kunnen taken onterecht worden verplaatst naar “Done”. Dit ondermijnt het vertrouwen in het bord.

  1. Eigenaarschap ontbreekt

Als niemand verantwoordelijk is voor het up-to-date houden van het bord, kan het zijn waarde verliezen. Het hele team moet zich inzetten voor het gebruik ervan.

  1. Verlies van focus

Teams kunnen in de verleiding komen om taken buiten de sprint backlog toe te voegen aan het bord. Dit leidt af van het sprintdoel en maakt het bord onoverzichtelijk.

 

 

Fysiek vs. digitaal Scrum-bord

Een Scrum-bord kan fysiek of digitaal zijn. Beide hebben hun voordelen en nadelen:

– Fysieke borden: Bevorderen samenwerking in teams die fysiek samenwerken en geven een tastbare weergave van het werk. Nadeel is dat ze minder praktisch zijn voor remote teams.

– Digitale borden: Ideaal voor remote teams en bieden geavanceerde functies zoals rapportages en integraties met andere tools. Ze kunnen echter minder persoonlijk en direct aanvoelen.

Veel teams kiezen een hybride benadering: een fysiek bord voor dagelijkse samenwerking en een digitaal bord voor rapportages.

 

Conclusie

Het Scrumbord is een krachtig hulpmiddel voor teams die werken volgens Scrum. Het biedt een visuele weergave van werk, ondersteunt de pijlers van Scrum, en helpt teams om transparanter, flexibeler en doelgerichter te werken. Zo vormt het Scrum bord een praktische brug tussen planning en uitvoering binnen Scrum. Of het nu fysiek of digitaal is, het Scrum-bord blijft een eenvoudig maar effectief instrument dat het werk van teams aanzienlijk kan verbeteren.