fbpx

Impediments

Impediments in Scrum

Belemmeringen die in teamverband waardevolle opleveringen verhinderd, wordt ook wel in Scrum termen een ‘Impediment’ genoemd. Wat is het precies? Hoe breng je Impediments in kaart? En belangrijker, hoe verhelp je ze?

Impediments

Wat is een Impediment?

Een Impediment is alles wat het team vertraagt of zelfs ervan weerhoudt om werk gedaan te krijgen. Impediments zijn er in vele vormen: een ziek teamlid, ontbrekende kennis, gebrek aan managementondersteuning of zelfs een koude teamruimte. Blokkeert iets het team om een waardevol Increment op te leveren? Dan is het een belemmering.

Aan welke Impediments kun je denken?

 • Technische Impediments
  Een service die omvalt, een stroomstoring of nog veel erger: een laptop die moet updaten!
 • Blokkades voor specifieke User Stories
  Verwarring over de User Story, te grote User Stories in de Sprint of een afhankelijkheid die nog niet opgepakt is.
 • Organisatie en cultuur impediments
  Te kleine teamruimte, gebrek aan zelforganisatie in het team of een organisatie die niet met hetzelfde ritmiek werkt.
 • Onvoldoende kennis van Agile en Scrum
  Een Product Owner die niet alleen de ‘wat’, maar ook de ‘hoe’ invult, Scrum toepassen zonder de principes na te leven of een Scrum Master die niet sterk genoeg in zijn rol zit.
 • Onvoldoende kennis of vaardigheden
  Gebrek aan kennis over hoe je je werk moet doen, communicatieve vaardigheden in het team of inzicht in klantwensen
 • Team Impediments
  Gebrek aan teamplayers, onvermogen om snel beslissingen te nemen of zelfs een conflict tussen teamleden

Iedereen in het Scrumteam deelt de verantwoordelijkheid voor het identificeren van Impediments. Ook zit dankzij Inspection en Adaption het boven water krijgen van Impediments in het DNA van Scrum. Zo is bijvoorbeeld de Daily Scrum een uitstekend moment voor teamleden om Impediments te benoemen. Tijdens de Review worden Impediments besproken met de klant en bij de Retrospective wordt er nogmaals uitgebreid stil gestaan bij belemmeringen binnen het team en in de ontwikkelprocedures van het team. Tot slot is er zelfs een hele rol bedacht die zich o.a. focust op het wegnemen van belemmeringen: de Scrum Master.

De Scrum Master als Impediment Remover

Eén van de belangrijkste verantwoordelijkheden van de Scrum Master is het identificeren, monitoren en helpen verwijderen van belemmeringen. Een Scrum Master moet stevig in zijn schoenen staan om een Impediment bespreekbaar te maken. Wanneer teamleden niet goed samenwerken kan een Scrum Master niet bewust of onbewust de andere kant op kijken. De Scrum Master moet het mandaat en het vertrouwen van het team hebben om Impediments, hoe confronterend deze ook kunnen zijn, bespreekbaar te maken zonder dat dit hem kwalijk wordt genomen.

Het is van vitaal belang voor teams om voortdurend nieuwe Impediments te identificeren. Dit is onderdeel van een sleutelbegrippen in Scrum: Inspect en Adapt. Als er dingen niet helemaal goed gaan en je spreekt er niet over dan zal op termijn je team vol onherstelbare problemen zitten en je product net zo. Daarom, blijf jezelf, je team, je klanten en je producten inspecteren op imperfecties en pas je werk, gedrag en processen zodanig aan dat het beter past. Tot slot, blijf dit proces van verbeteren herhalen want één ding is zeker: verandering.

Meer weten? Volg onze Scrum Master Training - Agile Werken