Het onderscheid tussen de rollen van Scrum Master en Agile Coach in de praktijk best een lastige zaak. En dat begint eigenlijk al helemaal in het begin: in het Scrum framework is er helemaal geen rol die Agile Coach heet. In het oorspronkelijk ontwerp was het zo dat de rol van Scrum Master de coachende, faciliterende rol was voor de gehele organisatie. Agile Coach is een rol die bij het opschalen van Scrum naar meer teams ontstaan is. In dit artikel focussen we ons op het theoretische (en vaak) praktische verschil tussen de twee rollen om voor eens en voor altijd een duidelijk onderscheid tussen de twee te maken.
De Scrum Master is, zoals de naam het al zegt, een master in Scrum. Scrum is een Agile Raamwerk of framework en is bijzonder geschikt voor complexe producten of projecten. De Scrum Master is een van de drie rollen binnen Scrum, en is verantwoordelijk voor het coachen, faciliteren en trainen van teamleden en de bredere organisatie bij het gebruik van het Scrum framework en de bijbehorende Agile Mindset. Dat betekent dus dat de Scrum Master op individueel, team en organisatieniveau werkt is in kleinere organisaties of in organisaties waar niet iedereen nog in Scrum werkt. In de praktijk zie je vaak dat een Scrum Master veelal op teamniveau werkt en zowel binnen het team als tussen teams impediments (of belemmeringen) wegneemt. In de praktijk is de focus dus vaak horizontaal in de organisatie.
De Agile Coach is een rol die niet binnen het Scrum Framework voorkomt. Er zijn wel andere Agile raamwerken waarbinnen deze rol voorkomt. De Agile Coach is een rol die organisatie op individueel, team en organisatie niveau helpt om meer wendbaar, meer Agile, te worden. Het doel hiervan is om effectiever te kunnen werken binnen de eigen context. De Agile Coach gebruikt hiervoor Raamwerken, of elementen van raamwerken, soms zelfs in mengvorm, met methoden en technieken die passend zijn voor de context. Dit zou Scrum kunnen zijn, maar ook DevOps, Kanban, Lean en Prince2, Spotify, en het populaire SAFE zijn slechts enkele voorbeelden hiervan. . Het doel van de Agile Coach is het bereiken van grotere wendbaarheid, oftewel Agility, en de keuze van een raamwerk maakt daarbij minder uit. In de praktijk zie je vaak dat een Agile Coach op strategisch en tactisch , of zo je wilt op management- en organisatieniveau werkt.
De Scrum Master en Agile Coach hebben beiden een rol binnen Agile en het wendbaar maken van organisaties. Beiden bestrijken in theorie alle niveaus in de organisatie. In de praktijk zien we dat de Scrum Master vaker op team niveau en tussen teams werkt, waar een Agile Coach vaker op organisatieniveau actief is. Beide rollen maken gebruik van methoden die focussen op: structuur, cultuur en rituelen.
Een verschil is echter dat de Scrum Master in theorie focust op het creëren van de structuur, cultuur en gebruiken van het Scrum Framework. De Agile Coach daarentegen prioriteert Agility. In de praktijk zien we dat ook Scrum Masters niet 100% van het Scrum Framework toepassen, maar een mengeling van methoden en technieken die werken in de omgeving. Tot slot leert de ervaring dat de Agile Coach vaak meer ervaring nodig heeft om de rol goed te kunnen vervullen. Kennis en ervaring van andere verandering, en verschillende raamwerken zijn cruciaal om een inschatting te kunnen maken van wat in een specifieke context effectief zal zijn.
De verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende rollen resulteren ook in een verschil in achtergrond en opleiding van de Agile Coach en de Scrum Master. We beginnen bij de overeenkomsten en dat zijn er stiekem best veel! Zowel de Scrum Master als Agile Coach hebben een sterk achtergrond in de Agile Foundation en een goed begrip van in ieder geval het Scrum Framework. Ook het proces van teambuilding en effectief samenwerken is bekend bij de Scrum Master en Agile Coach. Het verschil tussen de twee rollen zit hem in de nadruk die zij leggen op: individuele coaching, organisatie ontwikkeling, change management en business Agility.
De Scrum Master focust zich, zoals gezegd, meer op het team en de afhankelijkheden tussen teams. De Scrum Master is immers een Master in Scrum en het zit in de rol om de organisatie te coachen op vooral dit framework en het Agile gedachtengoed. De opleidingen hiervoor zijn dus veel meer gericht op het begrijpen van Agile en een diepgaande toepassing van het Scrum Framework.
De Agile Foundation training is een goed voorbeeld van een training die een goed begrip geeft van wat Agile is en hoe Agile organisaties kan helpen om effectiever te zijn. Deze past goed voor teamleden in een Scrum team. Voor Scrum Master zijn er meer vervolgopleidingen die een gaan van basis tot advanced , waarbij in principe geeft een Scrum Master opleiding voldoende handvatten geeft om aan de slag te gaan met de rol. De aanvullende trainingen gaan dieper in op de problemen in de dagelijkse praktijk. Dit is vooral verdiepend op de rol als coach.
De Agile Coach is vaker breder in de organisatie betrokken bij het verander-agenda en zet zich in het Agile veranderingsproces te begeleiden op Strategisch en tactisch niveau in de organisatie Ook hier geldt dat een Agile Coach soms op team niveau fungeert, maar ook dit is niet vanuit het basis Scrum Framework, maar meestal vanuit een opgeschaald framework, denk bijvoorbeeld aan Spotify of SAFE, en dus meer vanuit het Agile gedachtegoed.
Aanvullend is het managementteam natuurlijk ook in zichzelf een team dat gecoacht kan worden op hoe Agility werkt, welk gedrag daarbij past en hoe empirisch werken hierbij past. Er zijn opleidingen specifiek voor de Agile Coach, en deze kunnen aangevuld worden met specifieke opleidingen over coaching, change management, andere frameworks zoals LEAN en eventueel verdere uitdieping op het onderwerp psychologie. De extra bagage kun je goed gebruiken om met creatieve oplossingen te komen voor de uitdagingen van je klant of organisatie.
Heb je interesse in het worden van een Scrum Master of Agile Coach? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. We kunnen je opleiden middels onze Scrum Master Training of Agile Coach opleiding, en op je opdracht coachen in deze waardevolle Agile ontwikkeling.
Ontvang een handige Product Backlog Template direct in je inbox, ideaal voor jouw Agile projectmanagement.
Je naam
Je telefoonnummer
Je e-mail adres
We kunnen contact met je opnemen via e-mail of telefoon om de template toe te lichten. Door dit formulier te verzenden, geef je ons toestemming voor contact. Je kunt deze toestemming op elk moment intrekken. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie.