fbpx

Scrum Certificaat

Certificeringen in Agile en Scrum: Een Weg naar Succes

In de wereld van Agile en Scrum vormen certificeringen een waardevolle sleutel tot succes. Deze referenties geven niet alleen erkenning aan professionals, maar versterken ook hun expertise en zorgen ervoor dat deze professionals continue blijven leren en verbeteren. In dit overzicht nemen we een diepgaande duik in de wereld van Scrum en Agile certificeringen, met aandacht voor de verschillende opties, waarom ze waardevol zijn en wat voor functies je kunt bekleden met deze referenties.

Scrum Master Certificeringen

Certified ScrumMaster (CSM): De CSM-certificering is bedoeld voor professionals die betrokken zijn bij Scrum Teams en de Scrum Framework willen begrijpen en toepassen. Tijdens de training leer je de basisprincipes van Scrum, inclusief de rollen, evenementen en artefacten.

Verdiepende Scrum Master Certificaten

Advanced Certified ScrumMaster (A-CSM): Deze certificering richt zich op het verfijnen van de vaardigheden die nodig zijn om complexe teams te begeleiden en benadrukt leiderschap op hoog niveau. Het stelt professionals in staat om dieper in te gaan op teamdynamiek en coaching.

Certified Scrum Professional Scrum Master (CSP-SM): CSP-SM brengt Scrum Masters naar een gevorderd niveau en concentreert zich op coaching, mentoring en hoe je organisatorische verandering realiseert. Deze certificering is ideaal voor diegenen die willen leren in het begeleiden of implementeren van Scrum op organisatieniveau.

Alternatieve Certificaten

Agile Certified Practitioner (PMI-ACP): Uitgegeven door het Project Management Institute (PMI). Dit certificaat omvat verschillende Agile Frameworks, waaronder het Scrum Framework. PMI-ACP is voor professionals die zich willen verdiepen in de verschillende manieren waarop Agile projectbeheersing uitgevoerd kan worden.

Professional Scrum Master (PSM) van Scrum.org: Scrum.org biedt zijn eigen reeks PSM-certificeringen die vergelijkbaar zijn met CSM. Ze zijn gebaseerd op een gemeenschappelijke, gedetailleerde kennisbasis en leggen de nadruk op praktische toepassing.

Verdiepende Certificaten:

Professional Scrum Master II (PSM II): PSM II richt zich op het ontwikkelen van adaptieve, hoogwaardige softwareproducten binnen het Scrum Framework. Het benadrukt het belang van teamdynamiek en technische excellentie om samen kwalitatief hoge producten te realiseren voor de klant.

Professional Scrum Master III (PSM III): PSM III is ontworpen voor experts in Scrum en richt zich op de toepassing van Scrum in complexe organisatorische contexten. Het daagt professionals uit om diepgaande kennis toe te passen om organisaties te transformeren en Scrum goed te implementeren.

Product Owner Certificeringen

Certified Scrum Product Owner (CSPO): CSPO-certificering is gericht op professionals die verantwoordelijk zijn voor het beheren van de product backlog en het maximaliseren van productwaarde. Je leert hoe je effectief kunt samenwerken met het ontwikkelingsteam en de stakeholders.

Verdiepende Certificaten:

Advanced Certified Scrum Product Owner (A-CSPO): Deze certificering is gericht op het perfectioneren van producteigendom en het maximaliseren van productwaarde. Het omvat geavanceerde technieken voor productbacklogbeheer en stakeholdermanagement.

Certified Scrum Professional Product Owner (CSP-PO): CSP-PO legt de nadruk op strategische productvisie en betrokkenheid bij stakeholders op een dieper niveau. Het helpt professionals te begrijpen hoe ze productbeheer kunnen integreren in de bredere organisatiecontext. Dit betekent dat je beheer-gericht gaat ontwikkelen en diepgaande kennis hebt van strategie en executie.

Alternatieve Certificaten:

Product Owner/Product Manager (CSPO/PMI-PBA): PMI biedt het PMI Professional in Business Analysis (PMI-PBA) certificaat aan, dat zowel producteigendom als productmanagement behandelt. Dit is ideaal voor professionals die betrokken zijn bij het definiëren van productvereisten en -strategieën.

Scrum SAFe Certificeringen

Scaled Professional Scrum (SPS): De SPS certificering richt zich op professionals die betrokken zijn bij het schalen van Agile in grotere organisaties.

 Verdiepende Certificaten:

Implementing SAFe (SPC): SPC-certificering stelt professionals in staat om het Scaled Agile Framework (SAFe) op organisatieniveau te implementeren. Het behandelt de toepassing van SAFe principes en SAFe praktijken op grote schaal.

SAFe Program Consultant Trainer (SPCT): SPCT’s zijn experts in het trainen en certificeren van andere professionals in het SAFe-framework. Ze hebben diepgaande kennis van SAFe opleidingsmateriaal en SAFe praktijken.

Alternatieve Certificaten:

Large Scale Scrum (LeSS): LeSS biedt een alternatief voor het schalen van Scrum en heeft zijn eigen certificeringsprogramma, gericht op het vereenvoudigen van Agile voor grote organisaties.

SAFe (Scaled Agile Framework) Certificeringen: De SAFe certificering richt zich op professionals die betrokken zijn bij het schalen van Agile in grotere organisaties. Het omvat de principes en praktijken van het Scaled Agile Framework (SAFe).

SAFe Advanced Scrum Master (SASM): Deze certificering verdiept het begrip van Agile en Scrum en integreert dit met het SAFe Framework. Het legt de nadruk op leiderschap en faciliterende vaardigheden.

Disciplined Agile (DA) Certifications: Disciplined Agile biedt certificeringen op verschillende niveaus, waaronder Disciplined Agile Scrum Master (DASM) en Disciplined Agile Coach (DAC), gericht op het beheersen van hybride Agile en Lean benaderingen.

Scrum Developer Certificeringen

Professional Scrum Developer (PSD): De PSD is ontworpen voor softwareontwikkelaars die Scrum gebruiken om softwareproducten te bouwen. De certificering benadrukt technische excellentie en samenwerking binnen het ontwikkelingsteam.

Alternatieve Certificaten:

Certified Software Development Professional (CSDP): Deze certificering van het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) richt zich op softwareontwikkeling en omvat ook Agile Frameworks. Het benadrukt technische expertise en procesverbetering vanuit teamleden.

Verdiepende Certificaten:

SAFe DevOps Practitioner (SDP): SDP concentreert zich op DevOps praktijken en hoe ze kunnen worden toegepast binnen een SAFe omgeving. Het benadrukt de samenwerking tussen ontwikkeling en beheer.

Hoe maak ik een keuze tussen al deze certificaten?

Bij het kiezen van het juiste certificaat zijn er verschillende factoren om te overwegen. De keuze kunnen we helaas niet voor je maken, maar we kunnen je wel op weg helpen met een aantal richtlijnen.

Huidige rol: Overweeg welke certificering het beste past bij je huidige functie en verantwoordelijkheden. Voor een groot aantal certificaten is een stuk voorkennis nodig in de vorm van inhoudelijke kennis, maar ook ervaring in een Agile context.

Toekomstige doelen: Denk na over waar je naartoe wilt groeien in je carrière. Sommige certificeringen zijn meer geschikt voor leiderschapsrollen, terwijl andere zich richten op technische expertise. De keuze is aan jou. Besef je wel dat er geen foute keuzes zijn. Wil je je toch verder specialiseren in technische kennis, dan kun je dit alsnog gaan doen. Kennis en ervaring in leadership is mooi meegenomen. Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde.

Organisatorische behoeften: Als je organisatie een specifiek framework volgt, zoals SAFe of LeSS, kan certificering in dat framework waardevol zijn. Wat wij veel zien is dat de Agile revolutie vaak begint vanuit één of enkele teams en moeite heeft om over de gehele organisatie tractie te vinden. Deze behoefte is er vaak wel en jij kunt straks helpen in de executie.

Persoonlijke interesse: Volg je passie en interesse. Kies een certificering waar je enthousiast over bent en die bijdraagt aan je professionele ontwikkeling.

Welke rollen kan ik vervullen met deze certificaten?

De rollen die je kunt vervullen met Scrum en Agile certificaten zijn divers. We hebben een aantal van deze rollen hieronder voor je opgesomd.

Scrum Master: Verantwoordelijk voor het begeleiden van het Scrum-proces en het faciliteren van het Scrum Team. Het Scrum Team ondersteunen in het begrijpen en toepassen van Scrum-principes. Faciliteren van vergaderingen zoals de Sprint Planning, Daily Scrum en Sprint Review. Het verwijderen van obstakels die het team belemmeren. Het gemiddelde salaris van een Scrum Master in Nederland varieert van €45.000 tot €85.000 per jaar, afhankelijk van ervaring en locatie.

Product Owner: Verantwoordelijk voor het beheren van de product backlog en het maximaliseren van productwaarde. Het definiëren van productvereisten, prioriteren van de backlog, en samenwerken met het team om producten op te leveren zijn enkele voorbeelden van verantwoordelijkheden. Het vertegenwoordigen van de belangen van stakeholders. Het gemiddelde salaris van een Product Owner in Nederland varieert van €50.000 tot €100.000 per jaar, afhankelijk van ervaring en locatie.

Scrum Developer: Lid van het ontwikkelingsteam dat werkt aan het opleveren van werkende producten. Actief bijdragen aan het ontwikkelingsproces, samenwerken met andere teamleden en het streven naar technische excellentie zijn enkele voorbeelden van verantwoordelijkheden. Het gemiddelde salaris van een Scrum Developer in Nederland varieert van €40.000 tot €75.000 per jaar, afhankelijk van ervaring en locatie.

Scaled Agile Framework (SAFe) Professional: Verantwoordelijk voor het implementeren en schalen van Agile binnen organisaties. Het coördineren en faciliteren van grootschalige Agile-transformaties, het samenstellen van Agile Release Trains, en het bevorderen van Lean Agile principes zijn enkele voorbeelden van verantwoordelijkheden. Het gemiddelde salaris van een SAFe Program Consultant (SPC) in Nederland varieert van €70.000 tot €120.000 per jaar, afhankelijk van ervaring en locatie.

Agile Coach: Begeleidt organisaties bij de transformatie naar Agile werkwijzen en biedt coaching aan teams en leiders. Het coachen en begeleiden van teams bij de implementatie van Agile-principes, het identificeren van verbetermogelijkheden en het ondersteunen van leiderschapsteams zijn enkele voorbeelden van je verantwoordelijkheden. Het gemiddelde salaris van een Agile Coach in Nederland varieert van €60.000 tot €130.000 per jaar, afhankelijk van ervaring en locatie.

Agile Projectmanager: Beheert projecten met behulp van Agile-methodologieën en zorgt voor een soepele uitvoering. Het plannen en beheren van projecten volgens Agile-principes, het identificeren van risico’s en het waarborgen van een succesvolle levering zijn enkele voorbeelden van verantwoordelijkheden. Het gemiddelde salaris van een Agile Projectmanager in Nederland varieert van €55.000 tot €100.000 per jaar, afhankelijk van ervaring en locatie.

DevOps Engineer: Focust op de samenwerking tussen ontwikkeling en operations om snelle en betrouwbare softwarelevering mogelijk te maken. Het automatiseren van implementatieprocessen, het verbeteren van samenwerking tussen teams en het waarborgen van continue integratie en levering zijn enkele voorbeelden van verantwoordelijkheden. Het gemiddelde salaris van een DevOps Engineer in Nederland varieert van €55.000 tot €100.000 per jaar, afhankelijk van ervaring en locatie.

Conclusie

Certificeringen in Agile en Scrum zijn waardevolle middelen voor professionals die hun expertise willen aantonen en carrièrekansen willen vergroten. Of je nu kiest voor de bekende Certified ScrumMaster (CSM) en Certified Scrum Product Owner (CSPO) certificeringen, of je je verdiept in geavanceerde certificeringen en schaalbare Frameworks zoals SAFe, er is een optie voor elke interesse. Neem de tijd om je keuze te overwegen op basis van je huidige rol, toekomstige doelen en persoonlijke interesses. Met de juiste certificering op zak ben je goed gepositioneerd om te gedijen in de wereld van Agile en Scrum en bij te dragen aan het succes van je organisatie en dat van je klant. Houd er rekening mee dat de kosten van certificeringen variëren en dat je wellicht aanvullende training nodig hebt om je voor te bereiden op examens. Bovendien kan het behalen van verdiepende certificeringen een waardevolle investering zijn om je expertise verder te ontwikkelen en je waarde op de arbeidsmarkt te vergroten.

Interesse in Agile Trainingen? Bekijk ons Trainingsoverzicht - Agile Werken

Voordat je je inschrijft, is het raadzaam om de kosten en voordelen van elke certificering grondig te onderzoeken. Wat je keuze ook mag zijn, het verkrijgen van een Agile of Scrum certificering opent de deuren naar mooie kansen in de snel veranderende wereld van projectbeheer en productontwikkeling.