fbpx

T-shaped professional

Met expertise wendbaar zijn

Oorsprong van de term

Laten we beginnen met te zeggen dat een goed idee vele vaders—of waren het toch moeders?-heeft. Het is namelijk niet helemaal helder van wie de term t-shaped eigenlijk is. De eerste officiële keer dat de term T-shaped werd gebruikt, was door David Guest in 1991. Hij sprak over T-shaped skills en een T-shaped person. Het concept werd pas echt populair toen de Tim Brown, de CEO van IDEO, een design consultancy, aangaf het idee erg goed te vinden om goede mensen te kunnen vinden. McKinsey geeft aan intern de term al jaren daarvoor gebruikt te hebben sinds de jaren 80.

T-shaped professional

Wat is een T-shaped professional?

Maar wat werd er origineel nu mee bedoeld? Het idee zoals dat populair is geworden gaat ervan uit dat T-shaped mensen een diepgaand specialisme hebben (de verticale balk van de hoofdletter T) en dat ze daarbij bredere minder diepgaande kennis en ervaring bouwen van een aantal andere specialismen; dit is de horizontale balk van de hoofdletter T. Oorspronkelijk werd hiermee ook bedoeld dat T-Shaped mensen goede communicatoren zijn en fijne mensen om mee samen te werken. Een I-shaped individu werd naar gerefereerd als iemand met diepe kennis maar zonder de persoonlijke mogelijkheden om samen te werken. Die letter T geeft een heel aardig beeld van wat er wordt bedoeld—en dat beeld maakt de context veel helderder dan andere termen voor hetzelfde, die je ook wel ziet, zoals versatilist of generaliserende specialist. Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden, toch? 

In het kader van werken in een multidisciplinair team kunnen T-shaped mensen een heleboel voordelen hebben. Zo kun je als team goed met elkaar samenwerken als je elkaar beter begrijpt, als je beter snapt wat de ander allemaal nodig heeft. In een Scrum team ontstaan T-shaped mensen bijna automatisch door de Refinement en de Planning—omdat je met het hele team dan van gedachten wisselt. Iedereen leidt elkaar bij voortduring op; niet alleen kennis en kunde worden gedeeld, maar ook ervaringen: Wanneer het precies misging en wat we daarvan leerden.  

Omdat je als team continu kennis en ervaring deelt, is kennismanagement voor de organisatie gemakkelijker. Dit is in een kennisomgeving nooit verkeerd, en ook: het kan je echt redden als je veel met concurrentie te maken hebt.  

De concurrentie om de mensen is nu misschien nog wel het ergst. Mensen binnenhalen en binnenhouden is onze huidige markt echt een ding. Het is fijn als je mensen kunt binnenhalen die al T-shaped zijn, maar het is ook iets wat je jonge en minder ervaren mensen kunt bieden in de huidige job-markt; het maakt mensen letterlijk meer waard dat er in T-shaping wordt geïnvesteerd.

Belang voor Agile werken in Scrum

Iedereen kan op dit moment werk vinden, en vaak ook binnen zijn eigen specialisme. Maar hoe word je nu die felbegeerde T-shaped professional? Het is ook om die reden dat we steeds meer mensen zien die bij ons trainingen Scrum Master, Agile Coach en ook Product Owner komen doen—werken in en met een Scrum Team levert namelijk T-shapers op!  

Scrum Masters doen daar nog wat extra werk voor: Ze maken het team een veilige plek om veilig en fijn samen te werken en kennis te delen. Het valt of staat allemaal met een goed team—want in een team zonder vertrouwen wordt niets gedeeld—en daarom zijn Scrum Masters onontbeerlijk.

De voordelen van T-shaped professionals

Als het team met T-shaped professionals eenmaal hebt, dan kun je oogsten. Taken lopen niet meer zoveel uit, doorlooptijden kunnen omlaag, er zijn geen problemen met vakanties of ziektes; zo’n team kan echt zelf initiatief nemen en af en toe van rol wisselen. Dat is gunstig voor de organisatie, voor de klanten en ook voor de medewerkers die zo steeds meer t-shaped worden. En zo zit er voor iedereen iets in. 

Wat oogst je dus precies op deze manier? Het delen van kennis en kunde leidt tot: 

  1. Minder wachttijden 
  2. Een beter team door meer begrip voor elkaars werk 
  3. Minder wij-zij gevoel binnen het team 
  4. Vakanties en ziektes leveren minder problemen op door vervanging 
  5. Kortere doorlooptijden; 
  6. voortdurende ontwikkeling van mensen. 

Zijn er ook nadelen aan T-shapedness? Het is nooit verkeerd om mensen te ontwikkelen, dat staat voorop. Maar het blijft mensenwerk. Als je rekening houdt met de mensen zelf, hun leerstijlen en verdere persoonlijke kenmerken kan er weinig misgaan.

Interesse in Agile Trainingen? Bekijk ons Trainingsoverzicht - Agile Werken

Meer weten over teams en teamontwikkeling? Scrum Master of Agile Coach opleiding doen? Neem contact op!