T-shaped professional

Met expertise wendbaar zijn

T-shaped professionals zijn interessant voor Agile organisaties. De behoefte aan medewerkers die breder zijn ontwikkeld biedt voordelen voor een wendbare organisatie die de concurrentie voor wil blijven.

Wat is een T-shaped professional?T-shaped professional

Een T-shaped professional beschikt naast diepgaande specialistische vaardigheden en kennis ook over bredere vaardigheden en kennis. Denk aan de ‘generaliserende specialist’.

5 voordelen van een T-shaped professional

 1. Minder teamleden, wél dezelfde expertise
  Vooral voor kleine organisaties en start-ups die werken met kleinere teams zijn T-shaped professionals interessant. Je kunt namelijk één nieuwe medewerker aannemen die met zijn vaardigheden ook taken buiten zijn ‘vakgebied’ op kan pakken. Zo kun je bijvoorbeeld een security-professional aannemen die ook kennis heeft als cloud specialist.
 2. Betere samenwerking tussen teams
  T-shaped professionals begrijpen de belangen van andere teams, omdat ze kennis van meerdere vakgebieden hebben. Dit heeft een positief effect op de samenwerking. Ook hebben T-shaped professionals vaak goede soft skills (zoals conflicthantering of interpersoonlijke communicatie) die ze inzetten om duurzame relaties aan te gaan.
 3. Communicatie met klanten verloopt beter
  Met goed ontwikkelde soft skills is het eenvoudiger om te communiceren met de klant. Je bent dus niet alleen inhoudelijk expert, maar ook in staat om je in de klant verplaatsen. Dit maakt het makkelijker om de klantwens naar een oplossing te vertalen.
 4. Meer motivatie en een betere kwaliteit
  T-shaped professionals blijven zichzelf voortdurend ontwikkelen om hun expertise breed te houden. Dit zorgt voor extra motivatie en al deze kennis wordt weer in het werk gestopt waardoor de kwaliteit toeneemt.
 5. Iemand ziek of afwezig? Geen zorgen
  Professionals met T-shaped skills hebben vaardigheden die overlappen met andere teamleden. Een T-shaped professional kan werkzaamheden oppakken of dringende vragen snel beantwoorden wanneer een collega er niet is.